И Саудитска Арабия влиза в битката за ядрено въоръжаване (Кои други страни се включват?)

Гласувайте за статията

Саудитска Арабия подготвя своя атомна бомба заради Иран, Беларус иска собствено оръжие заради Украйна и Русия

Ядрена надпревара започнаха страните по света. Докато Европа се бори с коронавируса, а САЩ се задъхва под тежестта на заразата, властите в Саудитска Арабия планират изграждането на ядрен реактор. И въпреки че официално той ще се използва само за полезни цели, които ще са с цел подобряване живота на гражданите, факт е, че сградата бе построена изключително бързо — преди международните експерти да получат право да влязат на оглед вътре.

Това се случва преди Риад да приеме международно споразумение за контрол над ядрените оръжия. И вече има подозрения, че страната разработва собствена атомна бомба. Особено след като САЩ започнаха да им продават множество ракети за отбрана.

Саудитска Арабия е втората страна, която предизвиква тревога заради стартиране на ядрената си програма. От кралството твърдят, че искат да се защитят от своите съседи от Иран. И ако страната започне ядрена програма там, то те са длъжни да отговорят.

В същото време ситуацията с Беларус също се усложнява. Правителството на страната планира да създаде своя ядрена програма в отговор на действията на Северна Корея, Китай, САЩ и най-вече Русия. Сложната обстановка между Киев и Москва, накара много от съседите им да се изнервят. И Александър Лукашенко заяви, че страната трябва да разработи своя собствена ракета, която да поразява цели на разстояние от 300 километра, предава ТАСС.

„Нуждаем се от собствена ракета. Не можем да зависим от други страни заради оръжия. Никой няма да ни даде тези оръжия. Хубаво е, че имаме споразумение с Китай, но никой не трябва да зависим от друг“, казва още той.

Саудитска Арабия влиза в ядреното въоръжаване сн. Уикипедия

Саудитска Арабия влиза в ядреното въоръжаване сн. Уикипедия

„Беларус не планира да използва оръжията срещу други държави, така че не е необходимо да разработваме междуконтинентални балистични ракети. Трябва да се съсредоточим върху възможното“, добавя Лукашенко. За момента страната използва китайски такива.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар