Какво се случва между Африка и Южна Америка? (Странна аномалия предизвиква катастрофи)

Гласувайте за статията

Какво се случва между Африка и Южна Америка и каква аномалия озадачава учените?

Страна аномалия наблюдават учените между Африка и Южна Америка. Зачестилите катастрофи с кораби и самолети, както и проблемите на космическите апарати в тази част на планетата, предизвикаха няколко сериозни въпроса. И предизвика сериозни притеснения в научните среди.

Според учените магнитното поле на Земята отслабна. То е жизненоважно за живота на нашата планета, тъй като ни предпазва от космическите лъчения и радиацията от слънцето.

Голям регион с намалена магнитна интензивност обаче е регистриран между Африка и Южна Америка. Специалистите го наричат „Южноатлантическа аномалия“ и той се е образувал само за пет години. Аномалията вече нанася щети върху спътници, самолети, космически апарати, които летят в района и преживяват сериозни технически неизправности, пише „Дейли мейл“.

Причините не са ясни, но интензивно се спекулира с една възможност — Земята променя полюсите си. Наблюдава се т.нар. обръщане на полюсите, което води до смяна на местата им. За последно това се е случило преди 780 000 години и тогава нещата не са минали никак гладко и безобидно за всички обитатели на континентите.

Откритието е направено от ЕКА (ESA) — Европейската космическа агенция, която изследва магнитното поле от края на 2013 година.

Мисията се състои от три еднакви спътника, които осигуряват висококачествени изследвания на полето в три различни орбитални равнини.

Близо 9% е намалено полето, но учените са регистрирали още по-голяма аномалия през последното десетилетие, която се развива изключително енергично.

„Пред нас стои предизвикателството да разберем процесите в сърцевината на Земята, които движат тези промени“, казват учените.

Отслабването на полето е от години в полезрението на специалистите и те знаят, че за 200 години магнитното поле е отслабнало в района. Но промените в последните пет години са ги притеснили сериозно.

Страна аномалия между Южна Америка и Африка  сн. Уикипедия

Страна аномалия между Южна Америка и Африка сн. Уикипедия

Промяната не се случва изведнъж, а бавно, в течение на хилядолетия. Но когато настъпи, множество северни и южни магнитни полюси изскачат по цялата Земя. Тепърва ще видим какво ще се случи.

Магнитното поле на Земята отслабва сн. Дейли Мейл

Магнитното поле на Земята отслабва сн. Дейли Мейл

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар