Жив е той, жив е! Стоян Мавродиев продължава да трупа пачки в дъщерните дружества на Банката за развитие

Гласувайте за статията

Уволненият по телевизията финансист реално е невредим

Българската публика дълбоко сгреши, когато реши, че с публичното уволнение на Стоян Мавродиев от Българската банка за развитие е дошъл естественият му кариерен край. И той ще си получи заслуженото за злоупотребата със средства. Напротив!  

Наша проверка показа, че скандалният финансист и приближените му формално още управляват дъщерните фирми на ББР и продължават да разполагат и оперират със сериозни финансови средства.    

Четиридесет дни след телевизионното обезглавяване на ББР няма никакъв знак за действия по отстраняване на Мавродиев и приближените му лица от ръководството на дъщерните на ББР дружества.

Снимка: Гугъл

ББР има общо цели пет дъщерни компании, три от които създадени именно по времето на управлението на Стоян Мавродиев. Самият той е председател на бордовете на четири от тях, като освен него в тях са инсталирани и няколко негови близки лица, сподвижници от предишните му кариерни стъпки – като офшорен адвокат и като председател на Комисията за финансов надзор.

Най-еднолично e владението над Националния гаранционен фонд, който би трябвало да е звеното, което ще подпомага банката при реализиране на правителствената програма за портфейлни гаранции за банкови кредити за малки и средни предприятия, пострадали от COVID-19 кризата. За целта са предвидени 500 млн. лв. от последното увеличение на капитала на ББР.

Проверка в Търговския регистър показва, че Мавродиев все още е председател на борда на фонда, а изпълнителен директор е Ангел Джалъзов, който беше зам.-председател на КФН по времето на Мавродиев. Той беше сред най-лоялните му и сред малцината, които не изпадаха в открити конфликти с него в един или друг етап от шестгодишния му мандат.

Другият член на борда е Андон Георгиев. Той е бизнес партньор на Мавродиев от предишното му поприще консултант по регистрации на офшорни компании. След впускането в политиката на Мавродиев Георгиев управлява бизнеса. А в КФН специално за него беше създадена фигурата главен секретар, която получи права да одобрява и връща за корекции на членовете на КФН техни материали преди заседание на комисията. При пренасянето на Мавродиев в ББР през 2017 г. и той, и Джалъзов са назначени в НГФ.

Ангел Джалъзов е изпълнителен директор и на „Микрофинансираща институция Джобс“. Там не влиза Мавродиев, а другите двама директори на ББР Румен Митров и Николай Димитров, както и Христина Тодорова. Румен Митров беше директор „Координация, анализ и политика на регулаторната и надзорната дейност“ в КФН – една от специално създадените с промени в правилника на комисията дирекции, чрез които бяха ефективно иззети правомощия от заместник-председателите. А Христина Тодорова беше директор на дирекция „Правна“ в комисията. И двамата напускат през 2016 г. заедно с Мавродиев.

Новосъздадените три дъщерни дружества – „ББР лизинг“, „ББР факторинг“ и „Фонд за капиталови инвестиции“, бяха с бордове, огледални на тези на самата банка.   Още при управлението на КФН Мавродиев беше обвиняван от зам.-председатели, че я е превърнал в свое еднолично владение. Този стил беше в голяма степен пренесен и в ББР, където банката и групата около нея беше напълнена с лоялни към него кадри. Затова и отстраняването на Мавродиев и Митров от управлението едва ли е достатъчно за прочистване на наложения стил, пише crimes.bg.     

Бордовете на дъщерните компании освен всичко бяха и доста доходоносни, превръщайки Мавродиев в най-скъпоплатения служител в държавна институция, с годишен доход, надхвърлящ тези на премиера, президента и управителя на БНБ, взети заедно. Според отчета на НГФ за 2018 г. заплатите на тричленния борд са 570 хил. лв., а при „МФИ Джобс“ сумата беше 275 хил. лв. В самата ББР възнагражденията на общо шестимата членове на управителния и надзорния съвет са 1.445 млн. лв. Данни за 2019 г. все още няма.

Стана ясно обаче, че Мавродиев е получавал от ББР основното си възнаграждение, възлизащо на над 36 хил. лева месечно.

 

Източник: Crimes.bg

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар