Галя Щърбева и Мира Иванова: Съкратени и безработни сме! (Нова ТВ ги изгони – още разкрития)

Галя Щърбева и Мира Иванова са изгонени от медията
0

Галя Щърбева и Мира Иванова окончателно изгонени от Нова телевизия!

Нова телевизия е съкратила журналистите, които преди седмици бяха поставени в “престой”, заради извънредното положение. Това потвърдиха водещите Мирослава Иванова и Галя Щърбева.

Галя Щърбева
Галя Щърбева и Мира Иванова са изгонени от медията

“Съкратена и безработна съм”, бе лаконичният коментар на Иванова. Щърбева също потвърди, че медията е прекратила договора й.

В средата на април стана ясно, че знаковите за медията лица – водещата на сутрешното предаване в събота „Събуди се“ Мира Иванова, както и репортерите от екипа й – Галя Щърбева и Мария Йотова, са свалени от ефир.

Продуцентката на съботния екип Станимира Иванова също беше свалена от ефир. Освен тях от ефир слезе и репортерът Живко Константинов.

Посоченото основание пред тях тогава бе, че заради кризата от COVID-19 и въведеното извънредно положение, медията трябва да направи 30% съкращения.

Ето защо телевизията се възползва от въведения член в Кодекса на труда, който дава възможност служители да бъдат “поставени в 15 дневен престой”. След това работодателят може да ги съкрати. При такъв тип освобождаване от работа служителят може да се запише на трудовата борса.

Срокът на “престоя”, регламентиран в трудовия кодекс, е изтекъл в началото на седмицата. Веднага след това телевизията е съкртила журналистите си.

Текстовете в Кодекса на труда, променени със Закона за извънредното положение, гласят, че „работодателят може със заповед да преустанови работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители за целия период. Или за част от него до отмяната на извънредното положение“.

Детайл в историята е, че съкращаването на журналистите се случва в последните дни на извънредното положение, което е в сила до днес (13 май).

Свободна Европа потърси за коментар дикретокрката на “Информация” в Нова телевизия Ива Стоянова, но тя не отговори на обажданията. В средата на април Стоянова коментира, че след изтичането на “престоя” медията “ще търси опции за по-нататък”. Такива обаче за част от водещите имена в медията явно не са намерени.

В ефир остава неделният екип на предаването „Събуди се“, чиято водеща Мартина Ганчева се присъедини към медията в края на октомври 2018 година.

Източник: svobodnaevropa.bg

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.