Ужасяващи вести от Щаба тази сутрин! (какво се случва)

Гласувайте за статията

Двоен скок на новозаразените с Ковид-19 у нас!

Двоен скок на заразените с Ковид-19 отчете днешният ден 13 май. Към 8 часа сутринта са установени цели 65 новозаразени, съобщи секретарят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса доц. Димо Димов. С тях общият брой на заразените достига 2069.

За сравнение припомняме, че заразените у нас към 17 часа вчера, 12 май бяха 2023.

Общо изследваните проби за денонощието са 1387, с което стават 60 100 общо. Актимните области в страната са 12.

От новите случаи 24 са в София, от които 4 в болница и 20 амбулаторни, Благоевград – 8, Видин – 6 , Ямбол – 6, Плевен – 4, Сливен – 4, Пазарджик – 3, Перник – 3, Пловдив – 2, Разград – 3, Кюстендил – 1 и Русе – 1.

9 са новите случаи на заразени деца до 17 години, 6 от които са от София, в Разград са 2, а Видин 1.

Доц. Димо Димов разкри, че при новозаразените се запазва огнищният характер на разпространение на Ковид-19 в страната с ясно изразени епидемиологични връзки.
Това благоприятства бързо проследяване на контактните лица и тяхното изолиране в болнични или домашни условия.

Имаме 7 нови случая на заразени медицински лица. Това са 3-ма лекари, три медицински сестри и един санитар. Те са от Пазарджик – 3, Плевен – 2, Пловдив – 1, Сливен – 1.

3 са новите случая на починали. Така общо починалите лица с установен коронавирус стават 96. В Пазарджик е починал 43-годишен мъж с ДИК синдром и диабет. В МБАЛ – Враца е починала 83-годишна жена от Дома за стари хора в село Гара Орешец, която е била със злокачествено заболяване и инсулт.

Мъж на 80 години от УМБАЛСМ „Пирогов“ с артериална хипертония и туморно заболяване на пикочния мехур.

Доц. Димо Димов не пропусна да уточни, че краят на извънредното положение и отпускането на мерките по никакъв начин не бива да влияе на указанията и препоръките за опазване на здравето ни.

Задължително е да носим маски на закрито, да спазваме изрядна хигиена и да не забравяме социалната дистанция от останалите.

Източник: Блиц

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар