Илон Мъск: След 5 години дори няма да използваме човешки език!

0

Илон Мъск категоричен, че броени години ни делят от изкуствения интелект

Телепатията вече няма да е фантастика, а човешкият език дори няма да бъде необходим. На това мнение е инженерът Илон Мъск, който в момента работи върху невротехнологични средства за комуникация.

В неотдавнашно интервю шефът на „Тесла“ заяви, че фирмата му „Neuralink“ в момента работи по технология, която да направи езиковата комуникация ненужна. И създава устройства, които се имплантират в човешкия мозък и помагат за фактически телепатично общуване.

Чипът, който ще е на батерии, ще бъде вграден в черепа и неговите електроди ще бъдат много внимателно имплантирани в мозъка.

„Може да бъде свързан, с който и да е дял от вашия мозък, така че да помага за лечение на индивидите. И по принцип ще може да помага за „поправяне“ на неща, които не са наред с мозъка“, казва още Мъск, пише independent.co.uk.

Гениално, но и толкова плашещо в същото време.

И докато технологията от първото поколение ще бъде насочена към лечение на говорни увреждания и нарушения на мозъка, Мъск предвижда по-късните модели да притежават много по-големи възможности.

„Няма да е необходимо да говорим помежду си. Вероятно бихме практикували говорната реч само по сантиментални причини. Ще можем да комуникираме по-бързо и с много по-голяма прецизност. Не съм сигурен, какво ще се случи с езиците. Вероятно ще изпаднем в ситуация като в „Матрицата“. Искате да говорите на различен език? Няма проблем, само инсталирайте програмата“, казва във видеоинтервюто си Мъск.

На въпрос, кога може да се очаква подобна технология, той заявява: „Зависи от темпа, с който работят в компанията ми. С настоящия темп — от 5 до 10 години най-много“, завършва той.

Илон Мъск сн. Уикипедия
Илон Мъск сн. Уикипедия

Няма съмнение, че технологията на Мъск ще помогне изключително много на хората с увреждания на говорния апарат. Или на тези, които поради медицински причини не могат да говорят адекватно. Не може обаче да се подмине и въпросът, доколко тази технология е безопасна и може ли бъде използвана по някакъв начин, за да се влияе върху свободната воля, живота и нормалното функциониране на човешкия вид.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.