Стоян Мавродиев – най-скъпоплатеният държавен служител – или как се крадат едни 75 милиона

Стоян Мавродиев – най-скъпоплатеният държавен служител – или как се крадат едни 75 милиона
5 (100%) 1 vote

Корупцията в България е тема, по-наболяла дори и коронавируса

Покрай разпределянето на едни 700 млн лева в помощ на бизнеса, засегнат от пандемията COVID-19, лъсна отново името на Стоян Мавродиев – станал печално известен именно покрай твърде набъбналия портфейл с лоши кредити в Българската Банка за развитие, съмнителния фалит на уж печелившата частна КТБ и ролята му в южноамериканските сделки на Брендо

Апропо, първият работен ден на Мавродиев в сферата на финансите е директно на поста председател на Комисията за финансов надзор, а първият му ден като банкер е на поста изпълнителен директор именно на ББР, пише crimes.bg. Как се постига това?

Но да се върнем назад, тогава, когато той обеща, че с него начело, банката ще се превърне в една истинска съвременна банка с визия, а печалбата й ще се удвои. На думи – чудесно. На действия? Само преди седмица Мавродиев отново влезе в новините, след като стана ясна поредната схема за източване на банковия сектор.

Не така мащабно като злополучната съдба на КТБ от 2014, но все пак.

Оказа се, че след редица фиктивни сделки, ББР е отпуснала и кредит от 75 милиона лева на колекторска фирма с повече от скромен годишен оборот – едва 2000 лева декларирани за 2018 година. По документи, въпросната фирма е близка до „Свети Георги груп“, а де факто – фирмата се е оказала близка до негов „клиент“ , като плащанията отивали директно към офшорка, свързана с господин Мавродиев.

Стоян Мавродиев

Реално погледнато, това дори не е толкова учудващо. Все пак говорим за човек, който има не малък опит именно в съмнителните сделки – като се започне от председателството му в КФН, което всъщност направи името му публично известно, и се стигне до съмнителното стопанисване на финансите на ББР и в частност – на средствата на изстрадалия български данъкоплатец.

В редакцията на медията получихме потвърдена информация, че близки до Стоян Мавродиев лица са получавали не веднъж предупреждения да озаптят действията и кражбите му. Пред съседи, след почерпка лицето Андон Георгиев словоохотливо разказал прелюбопитни и пикантни истории, които единствено потвърждават масовото мнение. А именно – че мястото на вече бившият шеф на ББР е на булевард „ген. Николай Г. Столетов“ в жк. Банишора. Където да заеме поста „изпълнителен директор“ на III-то мъжко отделение. И да отговаря за действията си.

 

Източник: crimes.bg

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар