Шведски медици: Имахме болни от коронавирус още през ноември

Швеция регистрира първите случаи на болни от Covid - 19 още през ноември сн. Flickr
0

Медици от Швеция разкриха, че случаи на коронавирус е имало преди седем месеца

Медици от Швеция разкриха, че са имали регистрирани случаи на коронавирус още преди да избухне пандемията. Главният епидемиолог на страната Андрес Тренел вече заяви, че вирусът е бил регистриран още през ноември 2019.

Той споделя, че е имало индивидуални случаи още преди да избухне епидемията в Ухан.

„Нямаше разпространение на коронавирус извън Ухан, докато пристигна по-късно в Европа… Мисля обаче, че през ноември и декември регистрирахме първи случаи на заразата при хора, които се върнаха от Ухан. Това не е странно, а напълно естествено“, допълва още Тегнел пред шведските медии.

Неговата прогноза е, че вирусът ще се самоограничи, още повече, че в определен период броят на заразените е бил доста по-малък дори и при активно болни пациенти. По думите му, в даден период вирусът заразява по-малко и от 1 човек на ден. Затова разчита, че ще се самоунищожи съвсем скоро.

В действителност обаче картината те е толкова розова. В момента в Швеция са заболели около 23 000 души, а повече от 2800 починаха. Това е в пъти повече от Норвегия и Финландия, където процентът на заразени и починали е значително по-малък.

В Норвегия има около 7600 заразени до момента, а Финландия има около 4906 жертви. Починалите са малко над 200 и в двете страни.

Швеция е една от страните, които отказаха да наложат изолация и предпочетоха да дадат на гражданите си правото сами да се борят с коронавируса. Единствено бяха въведени препоръчителни мерки за социална дистанция и доброволна самоизолация на възрастните хора по домовете.

Швеция продължава да поддържа сравнително либерален режим на движение за гражданите. Ограниченията в страната са наложени само за масови събирания, спортни и масови мероприятия.

Швеция регистрира първите случаи на болни от Covid - 19 още през ноември сн. Flickr
Швеция регистрира първите случаи на болни от Covid – 19 още през ноември сн. Flickr

Въпреки че Холандия и Англия вече показаха, че масовия имунитет не работите, властите в Швеция решиха да се доверят на личния си опит.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.