Как да белим лук без сълзи и още хитринки от Мастършеф! (виж тук)

Как да белим лук без сълзи и още хитринки от Мастършеф! (виж тук)
1 (20%) 1 vote

Как да белим лук, без да плачем и още много ценни съвети в кухнята!

Като гледаме Мастър шеф, както и безбройните специални канали за готвене и кухня, плюс специализираните предавания по темата на всички туристически телевизии, а разполагаме с неизчерпаем ресурс от време в карантината, сме изкушени да се пробваме в готвенето.

лук

Ето как да белим лук без сълзи и още хитринки

Това е мъжка мода на затворените в момента, или да усъвършенстваме таланта си в това изкуство. Често и най-добрите кулинари изпитват затруднения с правилното белене на различни плодове и зеленчуци.

Сред най-големите загадки например е как се „разопакова“ качествено ананас. Просто. Майсторите в кухните на великите ресторанти по света го правят елементарно: режат отгоре „темето“ – зоната под кичестия връх на плода, а останалата дървясала част се бели като „цвете“, което помага за изтичането на най-малко сок и за лесното събиране на обелките.

Филетирането, както се изразяват в ресторантите в момента, на други плодове също може да се прави и по този начин.

За портокалите е ясно: като ги „обезглавите“, макар че можете да свалите обелките отново като цвете, можете и нежно да ги нарежете на равни парченца – 6 или 8 според големината на плода, и после да я махнете от всяко вече отрязано парченце.

„Обезглавяване“ се полага и на кивито, вместо да го въртите като картоф при обелване. И нежно го издълбавате с лъжичка – получава се съвършено и се използва целия сок и цялата вътрешност – този плод е наричан „манекенски“. Моделите смятат, че също като ананаса не прибавя, а топи калории.

Ако си правите фреш от тези плодове – никога не слагайте захар в него, въпреки че ананасовият например може да ви се стори малко безвкусен.

Един от плодовете, който представлява най-голямо предизвикателство, та направо пуска „кръв“ – на това прилича сокът му, е нарът. И него може да обезглавите и после да нарежете – няма загуба на зврънца или е минимална.

Вторият вариант, препоръчван в бившите съветски републики, където вирее много и е смятан за национално достояние, е свързан с малка музикална форма. Режете нара на 2. Поставяте дланта си под едната половинка и почвате да удряте отгоре му. Зрънцата падат в ръката ви. Същото, разбира се, може да става и в съд, в който да го потресете.

Ако нарът пуска сам кръв, то лукът ни кара да пускаме сълзи. На този фон, препоръката на готвачите – професионалисти е проста – накисвайте го за 15-ина минути – помните лайфхака ни, който предлага да слагате във вода и то за по-дълго всички плодове и зеленчуци, ако може и гореща или топла – най-добре.

После беленето/чистенето е лесно и не води до неискан плач или хайде – спестява бая сълзи. Премиерският спорт карате пък може да помогне, с умерена сила на удара, разбира се, за беленето на чесън.

Целете го обаче в провмеждутъка на скилидките, за да не хАбите матеряла, както би казал Борисов. Тресенето в буркан на чесъна е също ефикасен начин да го почистите, съветват експертите.

Източник: Слава.бг

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар