Учени: Коронавирусът засяга по-малко източноевропейците заради генетична мутация (Подробности)

Гласувайте за статията

Учени заявиха, че коронавирусът засяга по-малко източноевропейците заради генетична мутация

Генетични мутации са причината в Източна Европа коронавирусът да засяга по-малко хора. Според изследователи генетични промени в организма могат да обяснят причината за по-лекото справяне с вируса в Източна Европа.

Експерти от университета в Гент (UGent), Белгия, твърдят, че генетичните различия между нациите могат да обяснят защо толкова хора са умрели от коронавирус в някои страни.

Според тях в Скандинавия и Източна Европа коронавирусът се е разпространил по-слабо, отколкото в други страни заради различия в гените. И жителите на тези области го преживяват по-леко, тъй като на генетично ниво организмът им е „програмиран“ да се справя с тази болест. Това обяснява до известна степен и как Китай успя да се съвземе от удара. И то със значително по-малко жертви от други държави. На чисто генетично ниво, нацията е успяла да се справи по-леко с удара, а не да преживее сценария на Италия, въпреки че не е минало и без грешки в информационните бюлетини.

Според учените, на Балканите се наблюдава по-малък брой заразени от средния в Западна Европа. И по-малко смъртни случаи именно заради връзката между ACE1 гена и COVID-19, пише „La Libre“.

Белгийците установили, че колкото повече хора имат D-полиформизъм на гена ACE1, толкова по-малко случаи има в тази област на коронавируса.

Полиформизмът е термин, с който в генетиката описват появата на множество варианти на един и същ ген, в една популация.

„Колкото повече навлизаме в Източна Европа, толкова по-често се среща генетичния полиформизъм на ACE1. И също толкова повече намалява сред хората там“, обяснява още микробиологът и имунолог Йорис Далинг от „UGent“.

Експертите смятат, че тази форма на полиморфизъм в гена на ACE1 може да обясни до 41% процента разликите в нивата на пандемия между държавите.

Коронавирусът се разпространява по-бавно заради генетична мутация твърдят учени сн. pixabay

Коронавирусът убива по-малко хора в Източна Европа и  се справят с него по-леко заради генетична мутация, твърдят учени сн. pixabay

Въпреки това заразата не трябва да се подценява. И да се разчита единствено на генетичната устойчивост на организма спрямо вируса, би било крайно опасно. Не само за собственото здраве, но и за това на околните.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар