Инвестиция в имот: Заслужава ли си в момента?

Инвестиция в имот: Заслужава ли си в момента?
5 (100%) 1 vote

Българинът е привърженик на инвестицията в имот, за сметка на тази на фондовите пазари

Заслужава ли си инвестиция в имот по време на криза?

Заслужава ли си инвестиция в имот по време на криза?

На фона на настоящата пандемия и очакваната рецесия, тези които желаят да защитят спестяванията си, се питат дали моментът е подходящ за инвестиция в имот.

Отговорът на този въпрос не е еднозначен и има както своите плюсове, така и своите негативи.

Безспорно най-добрият момент за инвестиция в имот е по време на най-високото ниво на рецесията, което предполага многократно повишаване на безработицата в пъти над текущите нива и отказ от страна на държавата да предоставя финансови стимули. Такъв момент предполага и спад на цените с около 20%.

„Против“ инвестицията в имот точно в този момент е поведението на продавачите, които все още са в своя „измислена“ реалност и не са се адаптирали към ситуацията. На подобен сценарий станахме свидетели през 2008-а година.

Необходимо е време за адаптация на пазара към намаленото търсене, трудностите на предприемачите и замразяване финансирането на проекти.

Данните на един от водещите сайтове за имоти – Имот.бг показват, че в момента средната цена за столицата е 1100 евро за кв.м. при 1113 евро за кв.м. към 3 март тази година. Това означава, че се наблюдава „плато“ на относителна стабилност на цената на имотите.

Застъпниците на тезата за по-добрата доходност на имотите спрямо спестяванията в банката се позовават на факта, че имотите винаги произвеждат по-висока доходност. Техните опоненти съветват да не се пренебрегва и вероятността от спад на наемите, което би довело до по-ниска доходност на инвестицията.

Но в исторически план имотната инвестиция отдавна се е доказала като най-доброто средство срещу инфлация, пише money.bg.

 

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар