Лоши новини за желаещите да купят жилище с ипотека

Лоши новини за желаещите да купят жилище с ипотека
5 (100%) 1 vote

От месец април банките отпускат ипотечни кредити с по-строги изисквания

Тегленето на ипотечен кредит става все по-трудно. От април месец банките затегнаха условия за отпускане на ипотечни кредити на нови клиенти. Освен вдигане на лихвите, трезорите затягат още повече условията си. Пада размерът на сумата от цената на жилището, който банката отпуска на кредитополучателя. Всичко това прави тегленето на ипотечен кредит все по-трудно.

Причината за новите мерки е задълбочаващата се коронакриза, която започва да обхваща все повече сектори на икономиката.

В-к „Сега“ припомня, че преди кризата лихвите по ипотечните кредите бяха достигнали рекордно ниски нива. Те се движеха в интервала от 2,6% до 3,2%. През последните дни бележат увеличение с 0,5 процентни пункта и това никак не е малко.

Преди кризата  голяма част от банките предлагаха на своите клиенти финансиране на закупения от тях имот в размер на 80% от неговата стойност. Но вече това финансиране е в размер на 75%.

Получаването на ипотечен кредит за имот, който е в груб строеж, също вече е невъзможно, освен ако проектът не е финансиран от съответната банка.

Затягането на условията за отпускане на ипотечни кредити започна още в края на миналата година. Много от банките преустановиха практиката да отпускат на едно лице едновременно ипотечен и потребителски кредит. Това също затруднява допълнително потребителите, за които е невъзможно да покрият със собствени средства допълнителните разходи за покупка на имот.

Банките отказват ипотечни кредити на лица, които работят в секторите, които най-много пострадаха от коронакризата – ресторантьорство, туризъм, търговия ( с изключение на хранителни стоки), пише Факти.бг.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар