Синоптикът Красимир Стоев: Месец май ни носи редица изненади

Гласувайте за статията

Още през първите дни от месеца се очаква понижение на температурите

Синоптикът от НИМХ към БАН – Красимир Стоев посочи, че новият месец ще ни донесе редица изненади.

Според прогнозите, най-ниските температури у нас през май ще са между 3 и 8 градуса, а най-високите – между 28 и 33 градуса.

Красимир Стоев

Още през първите дни от месеца се очаква понижение на температурите

Красимир Стоев прогнозира, че през май се очаква средната месечна температура у нас да бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19 градуса. По Черноморието и във високите полета средната месечна температура ще е между 15 и 16 градуса, а в планините – от 2 до 5 градуса по високите им части над 2000 метра и до 12-14 градуса – в по-ниските планински части.

В по-голямата част от страната месечната сума на валежите ще бъде около нормата. Месечната норма на валежите е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма – между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планинските и припланинските райони – от 70 до 140 литра на квадратен метър.

Красимир Стоев сочи, че през първите дни от месеца се очаква понижение на температурите. Облачността ще е по-често значителна, около и след обяд купеста и купесто-дъждовна. На много места в страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици.

В средата на първото десетдневие се очаква подобрение на времето и известно затопляне. Ще е предимно слънчево. Очакванията са купеста облачност да се развива над планинските райони. Само на отделни места обаче ще превали и прегърми.

В края на първото и началото на второто десетдневие отново на много места ще има валежи и гръмотевични бури. През преобладаващата част от второто десетдневие температурите ще са по-високи от обичайните. Времето ще е преобладаващо слънчево, в следобедните часове над планинските райони с развитие на купеста облачност. Само на отделни места обаче се очаква да превали и прегърми.

Към 17-18 май се очаква през страната да премине студен атмосферен фронт. Заради него на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки.

През третото десетдневие на май температурите ще се понижат и през повечето дни ще бъдат по-ниски от обичайните. Въздушната маса над страната ще е неустойчива. Слънчеви часове ще има преди обяд. След обяд и до полунощ ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар