Куриерска фирма ни друса с такса „коронавирус“. Вие използвате ли услугите й?

Проверката продължава и в други фирми
0

Проверката продължава и в други фирми

Куриерска фирма, действаща на територията на страната въведе такса „коронавирус“.

Във връзка с възложената от Софийска градска прокуратура незабавна проверка по реда на надзора за законност на контролните органи – Комисия за защита на потребителите (КЗП) и Териториална дирекция на Национална агенция за приходите (ТД НАП), е постъпил доклад за една от фирмите, предлагащи куриерски услуги на територията на страната.

такса
Проверката продължава и в други фирми

На 16.04.2020 г. служители на НАП, КЗП и КРС (Комисия за регулиране на съобщенията), са осъществили съвместна проверка в офис на компания, стопанисвана от търговско дружество.

Контролните органи са установили, че за предлаганите от фирмата услуги има цялостен ценоразпис, поставен в папка, намираща се на стелаж в обекта. Обявените в него цени са посочени в български лева, с включен ДДС, по ценови зони, с всички съдържащи се такси.

В хода на проверката е била изпратена пратка (чрез „таен клиент“), с тегло 2,9 кг. Обявената цена за изпращане на пратката, съгласно ценоразписа, е 256.20 лева. При отправено запитване относно размера на цената за услугата е била направена отстъпка и определена сума за плащане в размер на 230,62 лева.

Не е било дадено обяснение за основанието на направената отстъпка, поради факта, че проверяващите са се легитимирали.
На по-късен етап на инспекторите е било обяснено, че тя е предвидена за „първи клиент“.

При запитване от страна на служител на КРС дали се прилага допълнителна такса „извънредна ситуация“ за куриерски услуги над 2,5 кг, служител на компанията е отговорил утвърдително. Служителят е обяснил, че се начислява такса в размер на 5 лева. Такса „извънредна ситуация“ обаче не е обявена по никакъв начин в офиса. Освен това тя не фигурира в ценоразписа, поставен в търговския обект.

Визираната такса е обявена на интернет страницата на компанията. Стойността на тази такса варира в зависимост от теглото на пратката. Установените факти и обстоятелства са били отразени в Констативен протокол.

Проверката продължава и в други фирми, предлагащи куриерски услуги, предстои получаването на доклади от всички посещения на място, пише blitz.bg.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.