Икономически войни: Русия, Китай и Индия с удар по долара

Гласувайте за статията

ШОС готви тежък удар по САЩ

Валутата на САЩ доскоро бе едно от най-големите оръжия на Америка, с което да влияе върху световната икономика. След пандемията и атаките срещу Китай и Азия обаче, нещата са на път да се обърнат. Русия, Китай, Индия, Пакистан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан планират да сключат нов търговски договор за взаимопомощ, в който обаче ще използват само местни валути.

Отслабване на силите

Американската валута беше удобно средство за разплащане, но страните от Шанхайската организация за сътрудничество в Москва, търсят начин да се отърсят от тази си зависимост и да укрепят собствените си валути, съобщава „Бизнес Рекордер“

Осемте държави — членки на ШОС ще осъществяват двустранна търговия и инвестиции и ще издават облигации, обезпечени в местна и национална валута, а не в щатски долари.

Русия, която е президент на организацията разгледа всички предложения на държавите – членки и предложи взаимен сетълмент на национални валути за страните. Това означава, че стоките и продуктите ще бъдат заплащани и търгувани на база тяхната равностойност в местни валути, а не на база курса на долара.

Ако проектът се окаже успешен, това ще помогне на страните от ШОС да се освободят от зависимостта си към долара, като най-стабилна валута. И ще им помогне да укрепят националните си валути, както и да насърчат взаимната си търговия.

ШОС са на път да изключат САЩ дори и във валутната си търговия сн. Уикимедия

ШОС са на път да изключат САЩ дори и във валутната си търговия сн. Уикимедия

След ембаргото, което Европа наложи на Русия, в Кремъл насочиха вниманието си в посока към Азия, за да компенсира вноса на стоки и продукти от ЕС, промените в икономическата карта на Европа сериозно се промениха. Държавите от Азия се стараят да укрепят собствените си икономики, а огромните руски, китайски и индийски пазари дават възможност това да се случи. Междувременно САЩ също се опитва да задържи позицията си на световен икономически лидер, което поставя общността в доста неизгодна позиция. А покрай настоящата криза очевидно в ШОС се опитват да укрепят собствените си сили.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар