Трябва да правим това за кожата си, ако искаме да е млада и красива!

Как се отразява на кожата изолацията? Кои са предимствата и недостатъците? Карантината, оказва се, може да има и своите добри страни. Изолацията има положителен ефект върху кожата ни, тъй като е изложена на по-малко замърсен въздух, ултравиолетова радиация и химикали, намиращи се в грима. [caption id="attachment_625613" align="aligncenter" width="300"]кожата Ето какво трябва да правим за кожата си у дома[/caption]

Това, че сме в домовете си, дава шанс на кожата да се възстанови и регенерира. От друга страна стресът, несигурността и загрижеността за нашето здраве или това на нашите близки, оказват отрицателен ефект над кожата ни.

Дехидратацията, повишеният прием на кофеин, липсата на витамин D и промените в хранителния режим и този на съня могат да променят способността на имунната ни система да регулира и детоксикира, създавайки възпаления по тялото. Каквa козметика и процедури можем да използваме, докато стоим у дома? Въпреки че може да не сте често изложени на външните елементи или рядко носите грим, все пак е важно лицето да се измива всеки ден, съветва дерматологът от Jewel Skin Clinic д-р Бан Камуна. Освен това кожата трябва да се ексфолира до три пъти седмично, за да избегнете натрупването на мазнини, бактерии и мъртви клетки, които водят до възпаление. Ако изберете да използвате формула, съдържаща домашни продукти, спрете се на нежен ексфолиант, който няма да увеличи раздразнението или причини микротравми на кожата.

За стимулиране на кръвообращението, регенерацията на кожата и производството на колаген се препоръчват целенасочен масаж и маски за лице с колаген. Маските за лице с активен въглен, глина или зелен чай имат активни съставки с противовъзпалителен, почистващ и антибактериален ефект.

Дермаролер с игли с дължина 0,3-0,5 мм може да се използва веднъж на две седмици като рутинна грижа за кожата у дома с цел стимулиране на колагена и отърваване от разширени пори. Сега е подходящ момент да изпробвате по-интензивно лечение за пигментни петна по кожата, като Витамин А „ретинол” и витамин С, след което нанесете хидратиращ серум и увлажнител. Дерматологът Бан Камуна препоръчва се използването на висококачествен слънцезащитен крем ако работите близо до прозорец, защото фотостаряващи ултравиолетови А лъчи може да преминат през прозорците. За суха кожа включете няколко слоя грижа за кожата. Вместо тежък крем, и използвайте серум, или хидратиращ тоник и масло за лице. Ако кожата ви е мазна, почиствайте лицето си два пъти на ден с формула, съдържаща салицилова киселина, последвана от некомедогенен хидратиращ крем със слънцезащитен ефект сутрин и такъв с хиалуронова киселина за усилване на влажността вечер.

Контролирайте хранителните си навици, като избягвате стресово ядене, причинено от пандемията. Храни с висок гликемичен индекс като захарни въглехидрати, както и млечни продукти могат да усилят акнето.

Ако кожата ви е склонна към зачервяване или розацея, използвайте овлажнител с ниацинамид, познат още като витамин В3, който се отличава с противовъзпалителни свойства и засилва защитната бариера на кожата. В момента ние прекарваме много време на своите лаптопи, таблети и мобилни телефони и затова сме изложени на значителни дози синя светлина, причиняващи ”дигитално стареене“. Това води не само до нарушения на съня или подуване на очите, но и до проблеми с кожата, като хиперпигментация, блед тен и податливост на бръчки. Трябва да се опитаме да ограничим потреблението като четем от истинска книга, а не на дигитална. Източник: hotnews.bg