Швеция лансира своя теория за коронавируса

Швеция отказа да постави под карантина страната и да блокира бизнеса. В страната бяха въведени някои ограничителни мерки, но въпреки това страната успя да се справи по свой начин с кризата. Моделът за изграждане на групов имунитет бе заложен в държавната политика още от първия ден. И те твърдо отказаха да спрат работа, дори в пика на болестта. В очите на СЗО и останалия свят, Швеция допусна сериозна грешка. Стотици бяха регистрираните случаи на ден. И въпреки разногласията и критиките вътре в правителството, официалната позиция на държавната администрация е следната — наясно сме с кризата, но няма да блокираме икономиката заради нея.

А цената? 11 000 заразени, над 1000 починали и едва 381 възстановени. Въпреки това властите смятат, че никой няма право да ги съди, тъй като следват концепцията за групов имунитет.

Но с някои разлики. Като масов скрининг на обществото,  национална кампания за превенция и доброволна самоизолация на гражданите и поставяне под задължителна карантина всички заразени и техните контактни лица от първа и втора линия. "В момента никой по света няма ясни насоки за това, как да се борим с тази болест. Шведската стратегия не казва, че вирусът е слаб и трябва да го подценим. Напротив — наясно сме за сериозността на ситуацията, но няма доказателства, че строгата карантина, както в Хърватия е по-добра от нашия модел. Едва след шест месеца можем да теглим чертата и да кажем кой пример е по-добър", казва за "Свободна Далмация" шведския невролог и анестезиолог Клаус Хултлинг.

Властите все пак са въвели ограничения — социална дистанция, забрана за събиране на групи по-големи от 50 души, а възрастните хора са предупредени да не излизат от домовете си.

Останалата част от населението е свободна да се движи, а властите разчитат на изграждане на групов имунитет. На младите не им е забранено да излизат, но им е препоръчано да се самоизолират още в момента, когато забележат и най-малките симптоми на коронавирус. [caption id="attachment_625224" align="aligncenter" width="300"]Швеция продължава да се придържа към идеята за групов имунитет сн. Уикипедия Швеция продължава да се придържа към идеята за групов имунитет сн. Уикипедия[/caption] "Не може да унищожите цяла икономика, да затворите хората по домовете и да сте сигурни, че тази мярка ще спре епидемията. Мярката на тотална блокада обаче ще ограничи икономиката и живота на гражданите по-зле и от коронавируса. Каква е цената на тази пълна карантина? Нашата стратегия е да намалим контактите и да приберем у дома болните и възрастните. Всички заразени хора и техните контакти се следят, системата е направена така, че да изолира семействата и приятелите на заразените, а не цялата държава. Прави се всичко, за да могат шведите под карантина да си стоят в изолации да не застрашават другите", казва още лекарят.