Швеция със своя теория за коронавируса: Не блокирахме държавата заради вируса и пак оцеляхме! (На каква цена?)

Швеция със своя теория за коронавируса: Не блокирахме държавата заради вируса и пак оцеляхме! (На каква цена?)
5 (100%) 1 vote

Швеция лансира своя теория за коронавируса

Швеция отказа да постави под карантина страната и да блокира бизнеса. В страната бяха въведени някои ограничителни мерки, но въпреки това страната успя да се справи по свой начин с кризата.

Моделът за изграждане на групов имунитет бе заложен в държавната политика още от първия ден. И те твърдо отказаха да спрат работа, дори в пика на болестта.

В очите на СЗО и останалия свят, Швеция допусна сериозна грешка. Стотици бяха регистрираните случаи на ден. И въпреки разногласията и критиките вътре в правителството, официалната позиция на държавната администрация е следната — наясно сме с кризата, но няма да блокираме икономиката заради нея.

А цената? 11 000 заразени, над 1000 починали и едва 381 възстановени. Въпреки това властите смятат, че никой няма право да ги съди, тъй като следват концепцията за групов имунитет.

Но с някои разлики. Като масов скрининг на обществото,  национална кампания за превенция и доброволна самоизолация на гражданите и поставяне под задължителна карантина всички заразени и техните контактни лица от първа и втора линия.

„В момента никой по света няма ясни насоки за това, как да се борим с тази болест. Шведската стратегия не казва, че вирусът е слаб и трябва да го подценим. Напротив — наясно сме за сериозността на ситуацията, но няма доказателства, че строгата карантина, както в Хърватия е по-добра от нашия модел. Едва след шест месеца можем да теглим чертата и да кажем кой пример е по-добър“, казва за „Свободна Далмация“ шведския невролог и анестезиолог Клаус Хултлинг.

Властите все пак са въвели ограничения — социална дистанция, забрана за събиране на групи по-големи от 50 души, а възрастните хора са предупредени да не излизат от домовете си.

Останалата част от населението е свободна да се движи, а властите разчитат на изграждане на групов имунитет. На младите не им е забранено да излизат, но им е препоръчано да се самоизолират още в момента, когато забележат и най-малките симптоми на коронавирус.

Швеция продължава да се придържа към идеята за групов имунитет сн. Уикипедия

Швеция продължава да се придържа към идеята за групов имунитет сн. Уикипедия

„Не може да унищожите цяла икономика, да затворите хората по домовете и да сте сигурни, че тази мярка ще спре епидемията. Мярката на тотална блокада обаче ще ограничи икономиката и живота на гражданите по-зле и от коронавируса. Каква е цената на тази пълна карантина? Нашата стратегия е да намалим контактите и да приберем у дома болните и възрастните. Всички заразени хора и техните контакти се следят, системата е направена така, че да изолира семействата и приятелите на заразените, а не цялата държава. Прави се всичко, за да могат шведите под карантина да си стоят в изолации да не застрашават другите“, казва още лекарят.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар