Мистерия! Какво крие 230-годишен надпис върху каменна плоча в Бретан? (Видео) Преглеждания: 4760

Мистериозна плоча в Бретан бе разчетена сн. You Tube
0
1/5 - (1 vote)

230-годишен надпис върху камък в Бретан най-после беше разчетен

Историята на този надпис е почти толкова необикновена, колкото разчитането на Розетския камък. Повече от двеста години бяха нужни, за да се дешифрира стар надпис върху каменна плоча в Бретан.

Властите в село Плугасте в Бретан организираха състезание през май миналата година. Те предложиха 2000 евро за онзи, който успее да дешифрира надписа, открит върху камък таен плаж, съобщава C news.

Вековната мистерия най-накрая беше решена през февруари тази година. Трима души си поделиха парите за наградата, след като разкрива какво се крие зад буквите, изписани върху камъка

И тримата са на мнение, че надписът е паметна плоча, поставена в почит на починал човек. Тълкуванията им са различни, но историите са много сходни.

Ноел Рене Тудик, учител по английски език и експерт по келтски, твърди, че авторът на надписите е полуграмотен и е говорел бретонски диалект, датиращ от 18-ти век. А посланието е епитафия.

„Серж умря, защото не умееше да гребе и лодката му бе отнесена от вятъра“, гласи ключовата част от превода, който прави.

Другата част от победителите – историкът Роджър Фалгууд и художникът Ален Робе, твърдят, че има някои разминавания. По думите им надписът е написан на бретонски диалект. Но някои от думите са на уелски. И именно това е затруднило специалистите, докато са се опитвали да го разчетат толкова време.

Преводът на останалата част от надписа гласи следното. „Той беше олицетворение на смелостта и радостта от живота. Нека почива щастлив някъде на острова, дори и мъртъв“, завършва епитафията.

Мистериозна плоча в Бретан бе разчетена сн. You Tube
Мистериозна плоча в Бретан бе разчетена сн. You Tube

В залива на Бретан, до който може да се стигне само по време на отлив, има еднометров камък, върху който са издълбани над 20 реда мистериозни послания. За първи път той е разкрит преди няколко години. И оттогава е истинска загадка за всички експерти и любители на мистерията.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.