Проф. Николай Витанов с два сценария за битката с коронавируса

Гласувайте за статията

Математикът Николай Витанов с два сценария за изхода от извънредното положение, което бе въведено във връзка с коронавируса

Проф. Николай Витанов заяви в предаването „Референдум“ по БНТ, че математическите модели могат много да ни помогнат в настоящата ситуация с битката с коронавируса. Той добави, че най-важно е да знаем какви са опциите за избор.

Според него, единият вариант е да продължим по пътя, по който досега вървим и да спазваме карантината. По този начин ще вървим полека към пика. Вариантът с пробиване на карантината означава удължаване на периода на пика, заяви математикът.

Проф. Николай Витанов, който е ръководител на екипа от учени, създали на математическия модел за прогнозиране разпространението на заразата от коронавируса, добави че при първия вариант инфекцията ще остане в общността. Той коментира и още един вариант на поведение – дълъг пас, при който се позволява на заразените да пренесат заразата на места, където няма зарезени.

Професорът поясни, че ако продължим по сегашния си път, в началото на лятото ще сме разрешили медицинската част на проблема. Но въпреки това проблемът няма да е напълно разрешен и след това ще  трябва да се намесят физиците и химиците. В противен случай есента вероятно ще се изправим отново пред този проблем, предупреди експертът.

Той добави, цитиран от БЛИЦ, че успешното задържане на кривата надолу, ни дава надежда, че можем да се разминем с по-малко жертви.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар