Проф. Иво Петров с прогноза за епидемията от коронавирус у нас

Проф. Иво Петров с прогноза за епидемията от коронавирус у нас
5 (100%) 1 vote

Иво Петров направи прогноза за епидемията от коронавирус у нас

В интервю за „Монитор“ националният консултант по кардиология проф. Иво Петров прогнозира какво очаква България във връзка епидемията от коронавирус. Според него, вероятно българите са с изграден колективен имунитет.

Кардиологът поясни, че относно критериите за епидемиите и критериите за разпространението на заразата в другите европейски страни, у нас случаите никак не са много. Той добави, че формално погледнато, в страна ни все още нямаме епидемия. Проф. Иво Петров изрази надежда, че до таква вероятно няма да стигне и тенденцията у нас определено е благоприятна.

Той добави, че мерките дават добър резултат. Но не отчита тази тенденция единствено на тях. Кардиологът добави, че имаме много примери за колективен имунитет през последните двадесет-тридесет години.

„В България нямаше епидемия нито от СПИН, нито от ебола, нито от птичи, нито от свински грип“, заяви професорът.

Той допълни, че този имунитет се дължи на генетичното разнообразие у нас и факта, че сме много по-затворена страна от Италия, Испания и Франция, например.

Специалистът добави, че влияние върху тази тенденция е оказала и БЦЖ ваксината, която у нас е част от задължителния календар. Той даде за пример Испания и Португалия – две страни в непосредствена близост, но с голяма разлика в процента на болните и смъртните случай. Професорът уточни, че в Португалия тази ваксина е задължителна, а в Испания тя е само препоръчителна, пише БЛИЦ.

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар