Тайната е разгадана: Ето защо коронавирусът погубва и младите

Гласувайте за статията

Коронавирусът е най-опасен за възрастните хора и за тези с хронични заболявания

Въпреки твърденията, че коронавирусът представлява най-сериозна заплаха за възрастните пациенти и тези с хронични заболявания, сред жертвите му са все повече здрави и млади хора.

Експертите разгадаха мистерията със смъртта на напълно здравите млади хора, пише БЛИЦ, позовавайки се на „Гардиън“. За голяма част от случаите учените все още не могат да намерят разумно обяснение. Някои от тях са стигнали до извода, че количеството вирус или т. нар. вирусен товар, е изключително важно за клиничната картина и изхода.

Колкото е по-голяма дозата, толкова по-неблагоприятен е и изходът. Но според други учени, важна е и генетичната предразположеност. При някои пациенти гените предразполагат към по-бързо разпространение на вирусните инфекции в тялото. Тази теория поддържа вирусологът Майкъл Скинър от Имперския колеж в Лондон. Той дава пример с вируса херпес симплекс, който при някои пациенти причинява херпес симплекс енцефалит.

Други експерти са на мнение, че количеството вирус в тялото на заразения може да е ключов фактор, определящ изхода от ситуацията. При пациентите с висок вирусен товар са налични повече вирусни частици от тези при човек с нисък товар, пояснява вирусологът от Съсекския университет Алисън Синклер. Той допълва, че все още не е установено с точност какво е влиянието на вирусния товар върху симптомите на човек с коронавирус, но е важно да се установи дали има връзка с изхода на заболяването, пише БЛИЦ.

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар