Социолог: 150 000 жертви у нас през май, ако свалим мерките против коронавирус

Социолог: 150 000 жертви у нас през май, ако свалим мерките против коронавирус
5 (100%) 1 vote

Социологът Цветозар Томов направи мрачна прогноза за страната ни

Социологът Цветозар Томов заяви, че свалянето на мерките против коронавирус, ще има катастрофални последствия за страната ни. Така той коментира изказването на някои родни политици, които призоваха за сваляне на извънредните мерки заради разрушителния им ефект върху икономиката.

„Едно нещо е сигурно за тази пандемия – без строги ограничителни мерки броят на заразените нараства с около 40% за денонощие, написа във фейсбук социологът.

Той прогнозира какво ще се случи, ако властите се поддадат на внушенията за сваляне на ограниченията и хората престанат да се предпазват. Томов посочи, че в такъв случай най-малко 150 хиляди българи ще станат жертва на коронавируса.

Според него, вероятният реален брой на заразените у нас е между 2500 и 3000 до този момент, въпреки че са регистрирани над 500 души.

Той допълни, че без предпазни мерки, регистрираните ще станат двойно повече само за 48 часа, а до Цветница техният брой ще достигне 40 000-50 000, като 10 000 от тях ще се нуждаят от болнично лечение, но здравната система няма да е в състояние да поеме лечението им. В такъв случай смъртността ще се увеличи до 10-15%.

Експертът прогнозира, че при сваляне на мерките, до Великден заразените ще наближат половин милион, а в края на месеца те ще надхвърлят милион. Според прогнозата му, още милион ще се разболеят през месец май при затихващ тренд на епидемията от коронавирус и като резултат тя ще приключи със смъртта на над 150 000 души.

Цветозар Томов добави, цитиран от БЛИЦ, че такъв сценарий не е алтернатива за развитието на икономиката.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар