Дания вдига карантината на 11 април: Преборихме се с коронавируса! Преглеждания: 6377

Дания вдига карантината на 11 април, обяви премиерката на страната сн. Уикипедия
0
4/5 - (1 vote)

Дания готова за вдигане на карантината от 11 април, видяха светлина в тунела

Дания е готова да вдигне карантината. Правителството на страната и премиерката Мете Фредериксен планират да отменят част от рестриктивните мерки и да възстановят нормалния ритъм на живот.

Докато повечето страни се колебаеха да затворят границите си, на 11 март Дания взе решение да ограничи международните пътувания. Освен това премиерката на страната разпореди двуседмична забрана за физически контакти между гражданите и социална изолация.

„Ние виждаме, че успяхме да забавим разпространението на коронавирус в Дания. Заболяването се разпространява по-бавно от прогнозите“, казва премиерката Мете Фредериксен.

„През миналата седмица броят на заболелите се повиши малко по-бавно, спрямо тези от предишната седмица. И без да има бум на заболелите, както в други страни“, казва още Фредериксен.

В страната до момента са починали 77 души, а заболелите са около 2 577 заразени.
Дания наложи малко по-стриктни ограничения, спрямо Германия и Франция, които след това доста затегнаха мерките. Датските власти ограничиха публичното събиране на групи от 10 или повече души, наредиха затваряне на училища, университети, дневни градини, ресторанти, кафенета, библиотеки, спортни зали, фризьорски салони, а на границите си връщаше и повечето чужденци, съобщава „Дейли мейл“

Възстановяването на нормалния живот на страната ще включва училище и работа на смени, за да се избегне струпването на много хора в пикови часове, както и събирания на тълпи на едно място по едно и също време.

Дания вдига карантината на 11 април, обяви премиерката на страната сн. Уикипедия
Дания вдига карантината на 11 април, обяви премиерката на страната сн. Уикипедия

Фредериксен заяви, че се надява правителството да е в състояние да предостави план за възстановяване на страната до края на тази седмица. И въпреки, че част от обществените дейности ще бъдат възстановени, не всичко ще работи. Ако страната продължи да регистрира заболели с намаляващ темп, Фредериксен ще може да се похвали, че Дания, първа след Китай е победила коронавируса. Но премиерката на страната засега изключва възможността да отвори границите си. Поне докато по-голяма част от другите европейски страни също оздравеят.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.