Китай с нов пробив срещу коронавируса, лекуват пациенти с кръвна плазма, Италия тества ваксина против туберкулоза

Китай провежда ново експериментално лечение срещу коронавирус, при това успешно. Поне засега. Медиците провеждат терапия на малки групи от по пет души, като им инжектират кръвна плазма от оздравели пациенти, които са преборили болестта. Процедурата не е съвсем нова и се провежда от няколко седмици. Смята се обаче, че тя значително намалява времето за възстановяване на заболелите от коронавирус — от 22 на 12 дни. Методът не е нов и използването на плазмената терапия е почти на един век. Освен това е проучван по време на върлуващия птичи грип през 2009 — 2010 година, TORS  през 2003 година и MERS епидемията от 2012 година.

Опит от миналото

"Плазмата взета от оздравели пациенти е "доказано ефективна и животоспасяваща" срещу редица инфекциозни заболявания, включително бяс и дифтерит", казва д-р Майк Райън, ръководител на програмата за спешни случаи на СЗО, цитират от "Ройтерс". В момента тя се прилага експериментално на пациенти в Китай, въпреки че все още не е клинично тествана и няма достатъчно проучвания. Но в ситуация на криза учените използват всички варианти, за да спасят пациентите. Болници от щата Ню Йорк също ще приложат тази терапия, като ще я тестват върху тежко болни пациенти, обяви губернатора на щата Андрю Куомо. Лекарите от клиника в Ухан първи се похвалиха, че са провели експерименталното лечение върху петима души — трима мъже и две жени. 3 дни след като са лекувани с кръвна плазма от петима донори, температурата на четирима от тях се е нормализирала, а след 12-я ден антителата в имунните системи и на петимата са значително увеличени. Ли Хонгджоу, професор и директор клиничния център за обществено здраве на Шанхай, още през февруари заяви, че в болницата е създадена специална клиника за провеждане на плазмена терапия и селекция на болни, които са готови да дарят кръв. "Сигурни сме, че този метод може да бъде много ефективен при нашите пациенти", каза още той. Новините за успеха на първите тестове бяха публикувани и в електронното издание jamanetwork.com. Там подробно е описана и терапията. Засега са оповестени резултатите само на петима души. Затова няма твърди гаранции, че терапията ще е успешна като широкоспектърно средство. Но лекарите са обнадеждени и се надяват скоро да оповестят за повече такива резултати.

Отчаяни решения

В Италия предприеха отчаяни мерки — инжектират ваксина, която е разработени преди век и помага срещу туберкулоза. Тя се поставя на деца между 10 и 14 години и е използвана не само в Италия, но и в Англия, а също и във Франция, пише "Дейли мейл". Сега научни работници от четири държави започват тестове, дали ваксината срещу туберкулоза може да защити срещу Covid-19. Ако опитите са успешни, това може да означава, че вече има ваксина. Която да осигури евтин и бърз метод за отблъскване на инфекцията. Интересна подробност е, че учените, освен това проучват дали въпросната ваксина ще спре и появата на различни видове рак — на пикочния мехур, червата и дори белите дробове. [caption id="attachment_623761" align="aligncenter" width="300"]Китай с първи успехи в терапията с кръвна плазма, Италия тества ваксина срещу туберкулоза сн. Pxhere Китай с първи успехи в терапията с кръвна плазма, Италия тества ваксина срещу туберкулоза сн. Pxhere[/caption] Холандия също се включи в кампанията за тестванията и набира доброволци за изследването в Radboud University от миналата седмица. Ще бъдат инжектирани 1000 здравни работници, които са на първа линия. Те ще получат, или ваксината, или плацебо. След това изследователите ще наблюдават резултатите. И се надяват на успешен ефект, съобщават още от британското издание. Подобни опити започват още в Британия, Гърция и дори Австралия. Според предварителните прогнози, резултатите ще бъдат ясни в рамките на 4 месеца, когато ще стане ясно, дали има достатъчно силен ефект.