Проф. Тодор Кантарджиев алармира: Може да стане страшно!

Гласувайте за статията

Ако е нужно ще затегнат още повече мерките

Директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев алармира, че може да стане страшно.

Той посочи, че е хубаво да се носят маски. Пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев припомни, че цял Китай е носил маски.

проф. Тодор Кантарджиев

Ако е нужно ще затегнат още повече мерките

На въпрос защо я носи, след като я пипа и маха, той отговори, че не е прието в телевизия да се ходи с маска.
Относно мерките в страната, проф. Тодор Кантарджиев заяви, че те у нас за щастие са били навременни и нещата изглеждат добре. По думите му обаче е опасно на българина да не му писне. Бързо се мобилизира, но лесно му писва, напомни той.

Проф. Кантарджиев каза, че има едно бавно увеличаване на броя на заразените. „И затова сега е нужно да сме търпеливи, да спазваме мерките, защото ако се разпусне народът, кръчмите се отворят, може да стане страшно“, заяви той.

„Мисля, че досега позабавихме нещата, защото както стана дума, тръгнахме на разпространение на тази инфекция в нашето общество заедно с други държави, които позабавиха малко мерките. И навременните мерки бяха много добри. Сега най-важна е самодисциплината на българите. Българинът обикновено се мобилизира, но много бързо му минава мобилизацията“, каза Кантарджиев.

Той беше категоричен, че засега правителството полага всички усилия. „Обикновено ни критикуват – че така безпланово, напротив, ние следваме стъпките на Национален пандемичен план и стъпките, които правим, гледаме да вземе най-добрите опити от държавите, които имат успех“, допълни професорът.

„Винаги някои специалисти казват колко предпазват маските и болният да не разпространява. Ами здравият колко ще го предпази? Цял Китай носи маски – моето мнение е, че е хубаво да се носят, да се дезинфекцират ръцете също“, добави той.
Проф. Кантарджиев заяви, че в момента сме на този етап, където трябва да внимаваме за няколко неща:

Той се опасява, че в един момент на хората може да им писне да спазват правилата

„Първо, всеки здравен работник, който работи в болнично заведение, при първите появи на инфекция: гърлобол, хрема, повишена температура, трябва да бъде изследван за коронавирус, защото той може да зарази много хора. Това е грешката, която много държави направиха.

Второ, всички болни в страната с двойна бронхопневмония, с рентгенологични данни, щабът направи всичко възможно, министерството също, да стигнат до всички лекари опитът и инструктивните материали от Китай и това, което препоръчва СЗО.
Всеки рентгенолог е наясно с рентгеновата картина на една пневмония, причинена от този вирус. Всяко едно съмнение трябва да бъде лабораторно потвърждавано.

Трето, там където все още се събират хора, където има сфери на икономиката, на държавното управление, администрация, там също трябва да се търсят първите случаи, за да не се допусне взрив от заболели“.
Професорът заяви също, че в момента сме в етап, когато всеки, който може, трябва да си остане вкъщи.

„Всяко предприятие и държавно учреждение да направи екипния принцип. Има инструкции към работодателите на сайта на Националния център – на колко метра трябва да има дезинфектанти, кой и кога трябва да слага маските, какъв е режимът на влизане в помещенията и колко души трябва да се събират“, допълни професор Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев посочи, че плодовете и зеленчуците от магазините е най-добре да се избърсват със спирт, водка или ракия – всичко, което е над 40 градуса.
Той отново подчерта, че най-добрата превенция е поддържането на лична хигиена и стриктното измиване на ръцете.

Тодор Кантарджиев подчерта също: „Кашлица само не е коронавирус! Чета в интернет – толкова медицински „грамотни“ се навъдиха! Каква пара да отпускаме, трябва да се стягаме! Започне ли повишаване на случаите, гарантираме, ще предложим на правителството още по-стриктни мерки – вечерен час, неизлизане по улиците. Защото има и невъзпитани хора, недисциплинирани. А има ли такива, по-трудно ще се справим със ситуацията“, категоричен е проф. Кантарджиев, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар