Здравният министър Кирил Ананиев с нова заповед

Гласувайте за статията

Мерките се затягат още повече

Здравният министър Кирил Ананиев измени нарежданията, разписани в Заповед № РД-01-129/16.03.2020.

В новата заповед на здравния министър с № РД-01-165 от 27.03.2020 г. се посочва, че задължителната карантина за лица, при които е потвърден COVID-19, става 28 дни.

Кирил Ананиев

Мерките се затягат още повече

В новата заповед на здравния министър се казва още, че на основание чл. 60, ал. 1, във връзка с чл. 74 от Административно-процесуалния кодекс се разпорежда предварително изпълнение на заповедта с цел осигуряване живота и защитата здравето на гражданите.

Мерките, посочени в настоящата заповед, се предприемат с цел ограничаване разпространението на епидемията от COVID-19. На задължителна домашна изолация (карантина) подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19:
лица без симптоми, т.е. такива, които са контактни или установени в хода на епидемичното проучване
лица с леки клинични оплаквания (телесна температура < 38℃, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психичния статус, т.е. объркване или летаргия, и без придружаващи хронични заболявания или имунокомпрометиращи състояния и др.).

На карантина за срок от 28 дни, считано от датата на изписването от лечебно заведение, подлежат и всички, при които е бил потвърден случай на COVID-19 и заради това са били настанени в болница.
По-рано вчера министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която определи лечебните заведения и съответните структури в тях, които да извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар