Правителството в Мексико настоява за затваряне на границата със САЩ

Само допреди месец, Мексико не само заплашваше да съди президента на САЩ, ако реши да затвори границите между двете държави, но и да разруши стената, която опитва да издигне. Днес правителството в столицата, не само, че иска затваряне на границите. Но са готови и да платят за стената на срама, само и само да гарантират по-добра изолация. Причината за този невероятен обрат, е фактът, че в Америка избухна епидемия от коронавирус. Страната вече изпревари по брой заразени Китай и Италия, а ситуацията е на път да излезе извън контрол. Въпреки това американския президент Доналд Тръмп упорито отрича да има проблем. И се кани на 13 март да отмени частичната карантина и да възстанови спешно икономиката. Междувременно заради проблемите по границата с Мексико и постоянния трафик на мигранти, от другата страна на граничната бразда буквално се молят американския президент да затвори границата с тях. И то за доста дълго време.

В мексиканския граничен щат Сонора стотици излязоха на протест. А исканията им са САЩ да затвори границата си с Мексико. И по граничните пунктове да има изключително строги мерки за контрол.

Причината е проста. В Мексико в момента има по-малко от 600 заразени, докато в САЩ броят им е 100 000. Мексиканците се боят, че тези, които преминават по работа или за дневни визити може да носят със себе си заразата. Във всички американски щати, които граничат с Мексико, има смъртни случаи. Затова и от щата Сонора демонстранти настояват за по-строг пропускателен режим. В Сонора има само четирима заразени. И местните искат това да си остане така. Проблемът е, че имат не по-малко твърдоглав президент, отколкото този, който обитава Белия дом, пише mkd.mk. [caption id="attachment_623315" align="aligncenter" width="300"]Мексико иска границата със САЩ да се затвори сн. Уикипедия Мексико иска границата със САЩ да се затвори сн. Уикипедия[/caption] Мексиканският президент Андрес Обрадор смята, че коронавирусът не е толкова страшен. И дори обикаля улиците и прегръща хората, като целува и малки деца. Доналд Тръмп не остава по-назад. Той не се прегръща с американците, но в изявление заяви, че е изненадан колко малко хора са умрели до момента в страната. Въпреки че е очаквал доста повече. Той прие това като знак, че заразата не е особено страшна. И до Великден Америка ще може да заработи на пълни обороти.