Уникум! Полша следи поставени под карантина със селфита

Гласувайте за статията

Полша с необичаен метод на контрол

Правителството на Полша намери необичаен начин да следи заболелите от коронавирус, както и онези, които са поставени под домашна карантина.

IT специалисти са създали приложение, което използва мобилните телефони, за да локализира и разпознава определени лица. Освен това то може да изпраща неочаквани текстови съобщения, на които те трябва да отговорят.

Правителството във Варшава е засилило мерките за спиране на разпространението на епидемията от коронавирус. До момента в Полша има заразени около 1163 лица и 14 смъртни случая.

Според нарежданията на властите, всеки граждани, който е пристигнал от чужбина, трябва да бъде поставен под карантина за две седмици. И е длъжен да отговаря на повиквания от страна на полицията или да приема да инсталира приложението, което министерството на вътрешните работи е публикувало на своя уебсайт, съобщават от „Индикатор“.

Приложението „Kwarantanna domowa“ използва функциите на мобилните телефони за локализиране и разпознаване на лица. А на потребителите изпраща внезапни изисквания за изпращане на селфи снимки, на които трябва да отговори в рамките на 20 минути. В противен случай самото приложение ще изпраща сигнал в полицията.

От министерството предоставили пред потребителите и допълнителни указания за контрол. Те имали за цел да установят дали техните телефони са заредени и дали проверяват своите SMS съобщения.

Поляците, които нарушат тази заповед може да получат повдигане на наказателно обвинение и глоба до 6000 евро.

Но колкото и да е куриозна системата за контрол, има един човек, който настоява, че това трябва да бъде приключено след пандемията. Става въпрос за Едуард Сноудън. Бившият американски шпионин заяви, че това е само началото за пълен контрол над гражданите.

Полша с уникална карантина - не пратиш ли селфи от вкъщи, чакай полиция сн. Pixabay

Полша с уникална карантина – не пратиш ли селфи от вкъщи, чакай полиция сн. Pixabay

„Властите вече знаят какво търсите в интернет. Вече знаят накъде се движите чрез вашия телефон. А сега знаят и колко са ударите на сърцето ви. Какво ще се случи, когато всички заедно започнат да използват тези данни за разработването на нов изкуствен интелект за всичко това?“, пита Сноудън, пише tocka.com.mk

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар