Швеция между заразата и нормалния живот (И защо отказва твърда карантина?)

В Швеция разчитат на личната отговорност и либерално отношение сн. Туитър
0

Швеция отказва да наложи изолация

След Холандия и Англия, които изгубиха битката с изграждането на груповия имунитет и се принудиха да въведат строга карантина, Швеция е третата страна в Европа, която се бори против ограниченията. Правителството на страната наложи някои забрани, но те са много далеч от рестриктивните мерки в Италия, или строгата карантина в Испания и някои щати на САЩ.

Швеция остави отворени училищата, детските градини, баровете, заведенията,  а някои общественици дори насърчиха хората да излизат навън. В страната има 2299 случая на коронавирус и 41 смъртни случая, но въпреки това правителството не бърза да наложи пълна карантина. И се ограничава само с доброволни призиви.

Но медиите активно призовават за по-строги мерки.

„Не можем да позволим човешката трагедия от Ухан или Бергамо да се повтори в Швеция“, твърди главният редактор на един от най-големите шведски вестници „Dagens Nyheter“ в неделя.

Премиерът Стефан Льофвен заяви в телевизионно обръщение, че гражданите трябва да следват препоръките на правителството и да се съобразяват с предписанията. И препоръча на хората да останат по домовете си, както и да спазват физическа дистанция помежду си.

А мерките на пранителството са — да не се събират повече от 500 души на едно място, да се обслужват само клиенти „на маса“, за да се избегне струпването по опашки в заведенията за бързо хранене. Също така се препоръчва избягването на пътувания до роднини по празниците. И гражданите бяха помолени, ако нямат ангажименти навън, да си стоят по домовете. Възрастните граждани пък бяха посъветвани да си остават по домовете, докато кризата отмине. Като  властите заявиха, че  е по-резонно старите хора да са затворени у дома, а не работещите хора и децата.

В същото време, впонеделник един от съветниците на СЗО и бивш главен епидемиолог на Швеция – Йохан Геске призова гражданите на страната да не стоят по домовете си. „Обадете се на свой приятел и излезте навън. Но се движете на поне метър разстояние един от друг. Не се прегръщайте. Вземете си термос с кафе и седнете на пейка в парка. Вредно е за здравето ви да си седите само у дома“, каза още той, цитират от „Дейли мейл“.

„Гардиън“ съобщава, че премиерът на страната пък е настоял гражданите да поемат и по-голяма индивидуална отговорност.  И в отговор на упреците на вирусолози и епидемиолози от цял свят, той казва, че „по-агресивните мерки ще дойдат по-късно, ако стане нужно“.

В Швеция разчитат на личната отговорност и либерално отношение сн. Туитър
В Швеция разчитат на личната отговорност и либерално отношение сн. Туитър

Главният епидемиолог на Швеция, Андерс Тегнел пък отрече, че планът на страната е бързо да изгради групов имунитет към вируса, Тази тактика бе предприета във Великобритания и Холандия, но и двете наскоро въведоха карантина след предупрежденията, че техните здравни системи няма да издържат. Тегнел заяви още, че  основна стратегия на правителството е да се осигури „по-бавно разпространение на заразата, а здравните услуги са с разумна натовареност“.

Въпреки това редица общественици призоваха за по-строги мерки и поставяне на страната под карантина. Властите обаче обявиха, че ще се опитат да задържат положението нормално, колкото се може по-дълго.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.