Експеримент „Сонора“ – можем ли да живеем в изолация?

Гласувайте за статията

Експеримент „Сонора“ или колко е трудно да се живее в изолация

През 1991 година група хора са поставени да живеят в лаборатория, която трябва да симулира условията на биосферен център. Идеята е да се тества оцеляването на биологичните видове и хората при създаване на изкуствена атмосфера.

Само година и половина по-късно експериментът е прекратен. А причината е масовото умиране на биологичните видове и кризисни отношения между хората. Експериментът е наречен проект „Сонора“.

През 1987 година в пустинята Сонора, в щата Аризона изграден огромен комплекс. Четири години по-късно, след като е построен, насред пустинята възниква комплекс от огромни футуристични сгради, изградени от стъкло и метал. Те са така изградени, че да не влиза никакъв въздух от никъде. Това дало възможност на хората да живеят в условия подобни на тези на други планет, където все още няма живот.

Но нещо се объркало.

След няколко месеца растенията започнали да загиват, хората станали болнави, раздразнителни и агресивни. Учените до последно не можели да установят причините за кризата, докато в един момент не разбрали какво се случва.

Учените установили, че в перфектно контролирана климатична среда, растенията спират да произвеждат кислород и започват да произвеждат въглероден диоксид. Освен това животинските видове, които живеят в природата в нормална среда, тук измрели ужасно бързо. Стигнало се до там, че вредители като хлебарките започнали да оплождат растителните видове, тъй като останалите вече загинали. Паразитите също започнали да се развиват.

В резултат на всичко това било установено, че в контролирана среда, биологичните организми умират. И имат нужда от резки климатични промени, за да укрепнат и заякнат.

Проект "Сонора" сн. Уикипедия

Проект „Сонора“ сн. Уикипедия

Към днешна дата лабораториите на „Сонора“ са представени на университета в Аризона за изследвания. Експериментът не е прекратен, но е замразен. В бъдеще обаче се планира възстановяване на проекта. А как ще протече той, тепърва предстои да видим.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар