СЗО нареди 4 седмици карантина, за да се гарантира, че хората не са заразни

Не две, а четири седмици трябва да е минималната карантина. Това предупреди Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация. По думите му, до две седмици след отшумяване на симптомите, гражданите могат да са заразни и да са носители на заболяването. "Пациентите с коронавирус могат да бъдат заразени дори и две седмици след спиране на симптомите", заяви директорът на Световната здравна организация (СЗО). Той подчерта още, че мерките за карантина и самоизолация трябва да бъдат удължени на четири седмици, за да е сигурно, че населението няма да се зарази. "Хората, заразени с коронавирус все още могат да заразят други. Дори и след като престанат да се чувстват болни. Така че тези мерки трябва да продължат поне още две седмици, след като изчезнат симптомите", подчерта Гебрейесус на пресконференция в Женева, предава "Ройтерс". "През този период не би трябвало да имате посетители, за да не се разшири разпространението на болестта", добавя още той. Здравните експерти смятат, че симптомите могат да се появят в рамките на два до четиринадесет дни след контакта.

Въз основа на тези насоки, според СЗО това означава, че някои хора биха могли да бъдат поставени под карантина най-много за месец.

Тепърва предстои да се намери ваксина на болестта, която да влезе в противодействие с новия вирусен щам. До момента в световен план активно болните са 106 хиляди. Около 99 хиляди от тях не са в тежко състояние, близо 7 000 са в критично състояние. А близо 81 000 са излекуваните, по данни на worldometers.info. 7894 са жертвите на заболяването. А общия брой регистрирани с коронавирус от диагностициране на новия вирусен щам са 194 725 души. [caption id="attachment_622420" align="aligncenter" width="300"]СЗО препоръча 4 седмици карантина, за да се спре заразата сн. Уикипедия СЗО препоръча 4 седмици карантина, за да се спре заразата сн. Уикипедия [/caption] Китай продължава да отчита все по-малък ръст на заразени и все по-голям ръст на оздравяващи — 21 заразени и едва 8940 активно болни. В Южна Корея са диагностицирани нови 84 случая, а възстановените са 1401. Активно болни са почти 7 000. В Италия оздравелите от коронавирус са 2941, а в Иран — 5389. Броят на активно болните обаче продължава да е изключително висок — близо 26 062 за Италия и около 9,792 за Иран.