Ген. Мутафчийски: В Пирогов е приета странна пациентка с COVID-19

Гласувайте за статията

Специалистът разграничи три категории карантина

Шефът на Националния оперативен щаб – ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че в „Пирогов“, е приета странна пациентка с COVID-19.

Той сподели, че в лечебното заведение с най-голямо внимание се следи 80-годишната пациентка, защото е с инсулт.

covid-19

Специалистът разграничи три категории карантина

„Там е приета тази нощ и една от регистрираните с COVID-19 у нас, която е била на домашно лечение. Не е ясно защо е приета, най-вероятно е изпаднала в паника. Тя е гражданка на Северна Македония“, заяви той.

„Много случаи напоследък има, където регистрирани или силно подозрителни за коронавирус, изпадат в паника вкъщи и неистово искат да влязат в средата на коронавирус инфектирани“, призна генералът.

„Вчера дълго време се занимавах с няколко конкретни случая – много кашлял младеж, който се върнал от Англия и трябвало на всяка цена да бъде приет в болница. Това не е основание за хоспитализация“, отсече експертът.

„Имаме няколко категории, които са под карантина“, обясни ген. Мутафчийски.

Първа категория карантина:
Първите са всички, които отговарят на епидемичния профил на заразени лица с коронавирус – това са пътуващите хора в чужбина. При тях няма доказана инфекция, но са под задължителна карантина заради вероятността от развиване на заболяването.
Ако развият инфекции, се обаждат на личния лекар.

Ситуацията не е за подценяване, но и не трябва да се преиграва

Втора категория карантина:
Установени с коронавирус инфекции и с леки оплаквания лица, които не се нуждаят от болнично лечение. Те са в домашна изолация и на домашно лечение. Тези пациенти са много интересни, защото при тях не е хипотетично нищо. Те са доказани.

При тях ситуацията с 14 дни не е вярна обаче. Според изследванията, които са направени досега, средният период, в който се изчиства вирусът, е около 20 дни, но има и случаи до 37 дни.
Хората не трябва само 2 седмици да са си вкъщи, а минимум 21 – и после да се види чрез проба дали вече са здрави.

Трета категория карантина:
Това са лица със средно тежка клинична картина към тежка. Засега може да приемаме в лечебни заведения тези със средно тежка картина. Дано не стигаме до там да може да приемаме само тези с тежка.
В момента има две лица, които са средно тежки и с малко над средно тежка клинична картина.

Според Мутафчийски ски курортите се оформят като една много интересна дестинация за разпространение на COVID-19.
„Според нашите експерти това е свързано с преохлаждането на носоглътката и тогава тя става много по-податлива за вируси“, каза той.

Генералът коментира и семейството на починалите двама българи с коронавирус, които бяха вдигали банкет преди да бъдат хоспитализирани: „Масовото заразяване на онази фамилия е заради престъпната небрежност. Как ще им узрее сега в главата, че трябва да стоят поне 21 дни вкъщи, не знам. Надявам се, законът да ги стресне“, призна той, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар