Евакуация заради COVID-19 в Пловдивско

Гласувайте за статията

Хората предпочетоха да се изнесат в покрайнините

Невиждано досега оживление се забелязва в някои от селата покрай Пловдив заради обявените извънредни мерки в страната за справяне с COVID-19.

Много от младите семейства избрали да изпратят децата си на село. Възрастни двойки също са предпочели да се преместят временно в покрайнините.

covid-19

Хората предпочетоха да се изнесат в покрайнините

Така голяма част от къщите и вилите, които бяха зазимени вече, днес са пълни с хора, споделиха някои от кметовете в Родопската яка.
Те обаче уточниха, че хората спазват наложените изисквания и дори рядко се събирали вече по къщите със свои роднини.

„Последните дни селото се напълни с деца. Карат колелета, а възрастните гледат телевизия вкъщи“, разказа кметът на Бойково – Иван Пачеджиев.
Той обясни, че по списък постоянно живеещите са около 100 души, но в момента селото му е набъбнало поне до 150 души.
Следи се стриктно за спазване на мерките, наложени във връзка с епидемията в страната.

„Няма събиране на публични места. Дори и роднини вече не се срещат по къщите. Възрастните стоят по домовете си и гледат телевизия, а децата карат колелета, разказа Пачеджиев.

В живописното Лилково пък от няколко дни са се заселили баба и дядо с двете си внучета от Пловдив. Вилата им е на 2 км от селото и те пристигнали в петък, след като горе падна сняг. В момента снежната покривка била около 10 см, а децата се пързаляли на воля по ливадата до къщата, разказа кметът на Лилково Румен Димитров.

„Бях да проверя как са, да ги питам имат ли нужда от нещо. Оказа се, че си имат слънчева батерия, газ и пълен хладилник, така че смятат да останат до края на ваканцията, разказал пред изданието Димитров.

Междувременно стана ясно, че жители на високопланинските села в Родопската яка, като Дедево, Извор и други пазаруват от пътуващи магазини. Хората обаче спазват изискванията за безопасност, наложени покрай пандемията от COVID-19.

Те се изчакват на метър и половина, както правят клиентите във всички магазини в страната. Това разпоредиха кметовете по места в изпълнение на мерките и разпоредбите свързани с предотвратяване разпространението на COVID-19. Колите, снабдяващи с продукти селата, пътуват в понеделник и четвъртък, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар