Доц. Ангел Кунчев разкри как коронавирусът е стигнал до България и какво следва

Гласувайте за статията

Все още това е основният механизъм за възникване на коронавируса в страната ни

Главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев разкри по какъв начин коронавирусът е стигнал до страната ни и какво следва при така създалата се ситуация.

„Очертаващото се като тенденция е, че новоизлизащите като положителни проби отговарят точно на профила на хората, които очаквахме. Близо 90% са хора, които в рамките от няколко дни до две-три седмици са посещавали страни от Западна Европа.

Ангел Кунчев

Все още това е основният механизъм за възникване на коронавируса в страната ни

Основният механизъм на възникване на заболяването в България все още е вносът от чужбина. Постепенно вървим и към другия етап – по-широко разпространение на вируса в нашето общество“, категоричен бе доц. Ангел Кунчев, който е част от Националния оперативен щаб във връзка с коронавируса.

По думите му това, че профилът отговаря на очакваното, е знак, че предприетите мерки – граничен контрол и налагане на карантина, са адекватни.
„Успяхме да намалим интензивния внос, което дава ценно време и на здравната система да е по-подготвена, започна производство на маски и защитни облекла в наши предприятия. Това ни дава време да имаме шанс да достигнем до ефективни лекарства, до ваксини“, каза доц. Кунчев пред БНР.

Според него е от особена важност да се намери баланса и да се вземат пропорционални мерки

„Изкуството е на баланс и намиране на пропорционални мерки. Не може да се подценява коронавирусната инфекция. Лошото при коронавируса е, че е масово разпространен, лесно се предава – един човек заразява поне трима-четирима души около себе си. Голяма част от хората са носители или карат инфекцията много леко – това са 80%. Голяма част и въобще няма да разберат, че са положителни.

Ударът се поема от хората във възрастовата група над 60-65 години, а за тези, които имат и придружаващи заболявания, може да е фатално. При тях смъртността е 18-20%. Ние трябва да мислим за тях“, поясни той.

Доц.Ангел Кунчев заяви, че в момента сме една от най-слабо засегнатите европейски страни. В същото време сме едни от първите, въвели статута на извънредното положение, за да могат да се предприемат по-бързи и по-ефективни мерки. Той отново подчерта, че социалната дистанция, личната хигиена, проветряването на затворените пространства, дезинфекцията на повърхностите значително снижават риска от заразяване с коронавируса.

„Важно е и отношението към хората, които се нагърбиха с най-важната задача. Искам всички да знаят, че има хора, които работят много всеотдайно и без почивка, за да смекчат удара и да спасят нашите близки“, заяви доц. Ангел Кунчев, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар