България под пълна карантина: Мерките, които трябва да спазваме

Гласувайте за статията

България може да мине под пълна карантина, за да се спре разпространението на коронавируса

България може да мине в режим на пълна карантина, след като професор д-р Венцислав Мутафчийски, ръководител на щаба за борба с коронавируса обяви, че ще поиска въвеждане на по-строги мерки, за да предпази гражданите. Това означава, че може да се стигне до забрана за пътуване вън и вътре в страната, да се придвижваме свободно по улиците и да общуваме с близките си. След като само за един ден бяха регистрирани над 10 нови случая, а в София и други части от страната бе установено, че мерките за безопасност не се спазват, генерал Мутафчийски обяви, че ще поиска по-строг контрол от страна на правителството.

„В нашата страна са регистрирани 41 случая с коронавирус до момента. За един ден увеличихме броя на заболяванията си с 30%. Цяла Европа налага безпрецедентни мерки. В Германия заболелите се увеличиха с 50%. Въпросът е за физическото население на Европа и света, в една особена и беззащитна част от него, каквито са възрастните. Слава Богу, децата ни са пощадени’, заяви той, цитират от „Нова телевизия“.

„Наложените мерки като че ли не дават задоволителен резултат. Днес на централни места в София животът продължаваше без никакви смущения. Това е добре, че нацията ни има кураж, но не бива да бъдем лекомислени. Задава се една епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история. Трябва да сме изключително отговори към нас, към нашите близки, колеги„, добави Мурафчийски.

„Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически. Ще се загубят човешки животи и то на тези, които са ни отгледали, които са ни дали живота. Тези, които се гордеят с нашите успехи. Не бива да ги разочароваме с нашето безхаберие“, каза Мутафчийски.

България пред пълна карантина, генерал Мутафчийски поиска най-строгите мерки за безопасност на нацията сн. Нова телевизия

България пред пълна карантина, генерал Мутафчийски поиска най-строгите мерки за безопасност на нацията сн. Нова телевизия

Ето и кои са превантивните мерки, които е препоръчително да спазваме, за да предпазим себе си и близките си:

1. Не излизайте навън и не посещавайте публични места, освен ако не е необходимо.
2. Не се трупайте на опашки пред бензиностанции, търговски обекти, аптеки и други институции.
3. Не се трупайте пред лекарски кабинети, или на други места в здравни и болнични заведения.
4. Въздържайте се от посещения при възрастни хора. Организирайте доставките им за храна и лекарства така, че да не застрашавате живота и здравето им.
5. Стойте на дистанция от други хора, дори когато се движите по улиците. Разстояние от 1 — 2 метра е напълно разумна и повече от желателно.
6. Избягвайте физически контакт с други хора.
7. Поддържайте много добра физическа хигиена, почиствайте дрехите, с които сте били навън, не оставайте дори за кратко с тях у дома и по възможност носете маски, когато излизате.  Поддържайте много добра хигиена и на дома.

8. Приемайте повече витамини, плодове и зеленчуци, както и повече билкови чайове с антисептично и антибактериално действие.
9. Носете ръкавици по време на пазаруване и не докосвайте никакви части от лицето си с ръце.
10. Избягвайте да посещавате публични места, където може да има движение и посещение на много хора, освен ако последните не са обезопасени и защитени съобразно всички изисквания за безопасност.
11. Ако имате грипоподобни симптоми, не тичайте при личния си лекар, а първо потърсете консултация по телефона.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар