САЩ с първа възможна ваксина срещу коронавируса, СЗО заплашва Британия с карантина

Гласувайте за статията

САЩ обявиха, че са на дни от пускане на първата ваксина срещу коронавирус

САЩ обявиха, че са готови с пускането на първа ваксина срещу коронавирус. Американска лаборатория разработва ваксина от седмици и вече са на крачка от това да започнат тестове върху хора и масово производство на предпазното средство.

Американската компания „Modena“ от щата Масачузетс обяви, че работи по съвсем различен тип ваксина за борба с вируса. Новият метод предвижда инжектиране на РНК с протеин от вируса убиец, които да стимулират имунната система и да й помогнат да унищожи болестта. Тестовете върху животни вече са направени и са преминали успешно. Компанията планира да започне тестове върху доброволци и дори вече са намерили такива. Ако тестовете се окажат успешни, ваксината ще бъде проверена върху пациенти и след това пусната в масово производство.

Британия също работи върху разработването на ваксина, но са категорични, че резултат може да бъде постигнат чак през юни. Новината за потенциално готова ваксина срещу коронавирус даде надежди на лекари по цял свят. А в социалните мрежи предизвика и доста конспиративни теории. Включително и че става дума за търговска война между САЩ и Китай, която този път е осъществена с биологично оръжие.

Дали има истина в тези хипотези, тепърва ще се изясня. По-важното е, че САЩ обявиха, че са на крачка от ваксина, която да лекува от опасния вирус. Междувременно страната е в извънредно положение и влизането в нея е ограничено, излизането също. А СЗО заплаши Британия, че ще я постави в международна изолация, ако не се вземат мерки. В края на седмицата Борис Джонсън заяви, че само най-сериозно болните ще бъдат тествани за вируса, а онези, които усетят симптомите да се самоизолират за 14 дни. Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом обаче предупреди „Не може да се борите с вируса, ако не знаете къде се намира“, пише „Дейли мейл“.

Международна изолация

Той заплаши премиера, че ще поиска цяла Британия да бъде поставена под карантина от международната общност, ако не се вземат мерки. Страната може да се превърне в третото най-голямо огнище на заразата, след Китай и Италия, тъй като властите не са взели почти никакви мерки до моменти.

САЩ на крачка от ваксина срещу коронавирус, Британия под карантина сн. Интернет

САЩ на крачка от ваксина срещу коронавирус, Британия под карантина сн. Интернет

Преди дни Джонсън обяви, че има готовност да изгради полеви болници, да затвори училища и да отмени всякакви публични изяви, ако се наложи. Часове по-късно премиерът на Британия размисли и обяви, че няма смисъл да се въвежда извънредно положение, а да се разчита само на отговорност от страна на гражданите.

При това Британия не затвори границите си, продължи да приема пътници от Китай, САЩ, Италия и други държави, не отмени масовите събирания и не затвори училищата. Въпреки призивите на здравните власти и пресата, Джонсън реши да подцени риска за здравето на обитателите на Острова. В резултат на това едва тази сутрин бяха взети първите мерки. И те включват отмяна на мащабни събития, тестване на потенциално болни лица и ограничаване на контактите им. И то едва след като снощи бяха регистрирани над 200 нови случая в страната. Новите мерки обаче влизат в сила поетапно. И ще са активни едва от следващата седмица. Затова здравните инспектори се боят, че кралството може да се окаже в по-кризисно положение и от Италия.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар