Италия и Китай с по-чист въздух заради коронавируса (Здравната криза овладя проблемите с климата)

Гласувайте за статията

Италия и Китай с по-чист въздух заради коронавируса

Италия и Китай са с по-чист въздух заради коронавируса. Здравната криза овладя проблемите с климата, но за съжаление това са единствените добри новини пандемията. Заради пълната блокада в двете държави и спирането на индустриалните центрове, емисиите за чистота на въздуха се оказаха изненадващи

Първи за промените съобщиха в Китай. Властите блокираха цялата провинция Ухан, както и други части на страната. Заради коронавируса бяха парализирани почти всички големи индустриални центрове и фабрики. Резултатът е драстично намаление на парниковите емисии, нивото на прахови частици във въздуха и нивото на азот и смог. Както е известно, Пекин от години се бори със смога, но най-накрая слънце изгря в столицата и за първи път от месеци местните могат да дишат без маски.

Тепърва обаче ще видим, дали правителството в Китай е осъзнало, какво влияние има чистата околна среда върху здравето на хората. Но вече се чуха твърдения, че след овладяване на пандемията, Китай ще се насочи към по-зелени и безопасни методи на производство и работа. Замърсяването на въздуха и повишените количества на фини прахови частици неволно допринасят за разпространение на болестта. Те инициират различни хронични белодробни заболявания, затрудняват работата на дихателната система на всеки организъм и освен това водят до отслабване на имунитета. Именно това спомага за по-бързо развитие на вируса, който засегна близо 150 000 души, по официални данни. Затова следващата точка от дневния ред на световните правителства, би трябвало да е зелено производство за по-чиста околна среда, за да не се стига до втора подобна криза.

ЕКА обяви, че коронавируса е довел до по-чист въздух в Китай и Италия сн. You Tube / ЕКА

ЕКА обяви, че коронавируса е довел до по-чист въздух в Китай и Италия сн. You Tube / ЕКА

Италия е втората държава, в която с изгрева на слънцето италианците дишат по-чист въздух. Макар и през прозорците на домовете си. Поставянето на страната под пълна карантина се оказа най-доброто нещо за спасяване на околната среда. Както е известно, Италия произвежда толкова много отпадъци, че част от него се опита да продаде дори на България. Резултатите обяви Европейската космическа агенция (ЕКА). От тях може да се заключи, че до намаляване на количеството на азотен диоксид се е стигнало именно заради колективната карантина в Италия.

До дни ефектът ще се усети и в други страни от Европа и Балканите.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

1 коментар to “Италия и Китай с по-чист въздух заради коронавируса (Здравната криза овладя проблемите с климата)”

  1. Мда

    мар. 15. 2020

    Така,де-„Всяко зло,за добро“! Българска поговорко

Добавете коментар