Напук на коронавируса! Египет отвори за посещение най-старата пирамида в света

Гласувайте за статията

В Египет отвориха най-старата пирамида в света, туристи няма

На фона на световната криза и затварянето на границите, Египет изуми с неочакван ход. Министерството на културата отвори врати за посещение в най-старата пирамида в света — тази на Джосер.

Отдавна е признато, че тази пирамида е най-старата в Египет. Също така се смята, че това е и най-старата каменна постройка на света. Доскоро обаче тя бе затворена за реставрация и консервация, за да бъде запазена. Изненадващо, в пика, когато светът затваря границите си, властите решиха да я отворят.

Смята се, че пирамидата е била построена преди около 4700 години. И след години на затваряне пирамидата отново е отворена за обществеността.

Интересното е, че по времето, когато пирамидата е построена тя се смята едва ли не за храм на божество. А нейното местоположение е района северозападно от Мемфис. И неслучайно е била една от най-значимите за цял Египет.

По-късно, след като археолозите го откриват, той е определен за едно от най-големите световни съкровища от древността. Именно заради това този паметник е вписан в списъка на световното наследство, заедно с древния град Мемфис, пирамидите в Гиза и некрополът в Абусир и Дахшур.

Реставрацията, която бе наскоро завършена, продължила цели 14 години. А работата по възстановяването на другите пирамиди, по това време е била прекъсната.

Смята се, че инициатор за изграждането на Джосеровата пирамида е бил Имхотеп, който се счита и за първи архитект на Египет.

Вероятно точно Имхотеп е отговорен и за това, че за погребението на фараоните започнали да се използват изсечени от скали гробници — пирамиди.

Отвориха най-старата пирамида в Египет сн. Уикипедия

Отвориха най-старата пирамида в Египет сн. Уикипедия

Самата история на пирамидата на Джосер и нейното откриване са не по-малко интересни. Тя е открита за първи път по време на мащабни разкопки в Египет. Установено е, че тя силно се различава от другите пирамиди — изградена е от скални блокове от бял варовик и няма връх.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар