Китай наложи цензура за коронавируса (Разследващи журналисти изчезнаха без следа)

Гласувайте за статията

Китай наложи цензура заради коронавируса, изчезват дори журналисти

Репортаж на „Дойче Веле“ разкрива, как Китай налага цензура заради коронавируса. Водещи журналисти са изчезнали без следа, а ситуацията продължава да се усложнява. Властите очевидно не желаят да се разкриват истинските измерения на случващото се в страната и по тази причина се налагат драконовски мерки за информираност на населението.

Ли Зъуа е един от водещите китайски репортери. Той напуска телевизията, за да излъчва онлайн на живо истината за коронавируса. „По петите ми е кола на китайската Държавна сигурност“, казва уплашено 25-годишният журналист, докато се снима с мобилния си телефон. „В Ухан съм, преследват ме“, повтаря той, цитиран от „Дойче веле“.

Кадрите са заснети в личния му автомобил, след което той се прибира в жилището си. Прави един последен репортаж, в който казва, че го преследват и може да изчезне. След това видният блогър замръква и вече дни наред никой не е чувал нищо за него.

Ли е преследван, след като излъчва на живо истината за вируса и ужасяващата обстановка в болниците в Ухан. По-късно излъчва кадри от местен крематориум, където спешно търсят работници. Оказва се, че местните фирми не смогват да се справят с потока от покойници. А истината, която правителството лансира, е доста по-различна.

И това не е всичко. Дни по-късно той отново показва ужасяващи кадри от подземни складове, в които живеят чуждестранни работници. Ли е потресен от техните истории, но и категоричен, че не цели да създаде бунтове. „Нямам за цел да подклаждам бунтове. А и знам, че идеализмът ни беше унищожен още през пролетта на 1989 година“, казва още той, пред „Дойче Веле“.

Китай наложи цензура за коронавируса сн. You Tube

Китай наложи цензура за коронавируса сн. You Tube

Ли не е единственият, който е принуден да замълчи. Фанг Бин, китайски блогър е арестуван през февруари. Той предава от болница в Ухан и е задържан след това. Чен Чиуши, друг адвокат и блогър също изследва безследно. Китай прави всичко, за да скрие истината за коронавируса. И истината за други събития, които се случват в страната.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар