Иван Гешев: Силата ми е, че не съм политик!

Гласувайте за статията

Главен прокурор Иван Гешев даде големи подробности по някои от най-важните теми!

Иван Гешев проговори по доста горещи въпроси, които вълнуват гражданите на Република България. Главният прокурор продължава да спазва правилото, че компромиси с хора, нарушили закона, независимо от статуквото им, не трябва да се правят.

Иван Гешев

Иван Гешев с горещи новини по важни въпроси

„Чакам в близките дни първата порция от проверени предприятия от различни държавни структури. Едни от водещите са „Кремиковци”, „Бобов дол”. Това обяви пред БНР Иван Гешев.

„Ще започнем от сделките с най-големи активи, а не стойността, на която са продадени”, уточни главният прокурор.

„Надявам се, че разследването на приватизация ще върне голяма част от чувството за справедливост. Има неща, които няма как да бъдат възстановени.

Надеждата на прокуратурата, и лично моята, е, че при обективен анализ на целия приватизационен процес, ще направим всичко възможно да възстановим тази справедливост.

Разбирането на гражданите е, че тази приватизация беше криминална. Трябва коректно да се каже, че от този криминален процес получиха активи, пари широк кръг от български граждани, които сега не искат да се направи обективен анализ на този процес. Затова и се развиват тези, че за трети път се прави проверка на приватизацията, че е изтекла давността, че няма смисъл…

За да може да се прецени давността на всеки конкретен случай, трябва да му се направи анализ. По отношение на следприватизационния контрол ще излязат много сделки”, каза Гешев.

„Надявам се политиците да си свършат работата и да развържат ръцете на прокуратурата, за да направим пълни разследвания. Ще направим правен анализ на всяка една от сделките и ще установим дали има нарушения от страна на колеги”, добави той.

За „къщата в Барселона” Иван Гешев заяви, че в момента това е предмет на проверка. Изискани са информации от испанските власти.

„Ще се използват и друго канали. И по този случай няма да се правят компромиси. Ще се работи както при всички други случаи. Само така ще върнем доверието на хората.

Ще извършим пълна и компетентна проверка. Трябва да покажем на гражданите, че сме обективни и работим по един и същи начин спрямо всички”, подчерта той.

Гешев категорично не може да се съгласи с тезата, че е просто маша в ръцете на други хора и няма никаква полза от неговата работа. „Българският главен прокурор задава целите на прокуратурата”, подчерта той.

Относно консултациите на президента Румен Радев за промени в конституцията, Гешев заяви: „На мен обаче не ми е ясно каква е целта на тези консултации. На мен ми прилича на нещо като: не може да няма проблем, намерете го.

Не може на тези лични консултации да присъстват хора, които са заинтересовани да бъде блокирана работата на прокуратурата. Не може хора, които са едната страна в процеса, да диктуват промените, свързани с другата страна в процеса.

На тези хора целта е да бъде блокирана българската прокуратура, да й се сложи намордник, за да е безопасна за хората, които стоят зад тях. Видимо е кои са хората, които прокарват тези интереси. Всеки, който се интересува, може да го прочете”, заяви главният прокурор.

Иван Гешев говори и за връщането на Васил Божков в България. Засега няма подкрепа в тази насока от ОАЕ и може да се повтори случаят с Цветан Василев, когото Сърбия категорично отказва да екстрадира.

Силата на главния прокурор е, че той не е политик. Нещата, които говоря, ги вярвам. Дали ще мога да ги свърша – не мога да кажа. Но ще положа всички усилия”, подчерта той.

„Аз не съм част от това, което наричат елит и номенклатура. Аз съм част от обикновените български граждани допреди 3 години, когато започнах да се издигам в йерархията на прокуратурата”, добави Гешев.

„Нямам амбиции в сферата на политиката, нямам афинитет да говоря едно, а да върша друго. Не ме е страх. Когато ме заплашват, че ще публикуват статии за жена ми, за дъщеря ми, на мен ми действа обратното – като стимул”, каза още главният прокурор.

„Няма кой да ми се обади, за да ми каже какво да не правя. По едно време ми пращаха SMS-и, сега SMS-ите спряха”, каза още Иван Гешев.

Източник: БЛИЦ

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар