Майката на Мегз в афера с ДДС!

От афера с неплатени данъци изплува майката на скандалната дизайнерка Миглена Каканашева-Мегз, показа проверка на вестник "България днес". Повод е ревизия на НАП относно дейността на управляваната от Магдалена Каканашева фирма "Сити Трейд Мениджмънт Юг", която установява неплатени данъци в размер на десетки хиляди левове. [caption id="attachment_620320" align="aligncenter" width="240"]Мегз И майката на Мегз замесена в афера с ДДС[/caption] Заключенията на НАП са обжалвани, а делата към днешна дата не са приключили. Междувременно фирмата претърпява многократни трансформации. Дружеството е основано през 2012 г. Първоначално собственик е майката на Мегз, впоследствие акциите се прехвърлят на дизайнерката, а накрая се озовават в софийска фирма. Покрай смените на собствеността се променя и името.

Първоначално се казва МЕГЗ подобно на десетките фирми на дизайнерката, след това ЕКС МЕГЗ, за да се стигне до настоящото "Сити Трейд Мениджмънт Юг". Още от създаването си назоваващата се към онзи момент фирма "Мегз", управлявана от Магдалена Каканашева, отваря четири магазина в Пловдив, София, Варна и Раковски.

В действие влиза и интернет сайт, чрез който майката на Мегз продава дрехи от колекцията на дъщеря си Миглена. Заради славата на Мегз клиенти не липсват, но още след първите поръчки заваляват и оплаквания от качеството. Според жалби на клиенти платовете на получените дрехи са изключително нискокачествени, а видът и съставът им не отговарят на посоченото в сайта. Оплаквания, че не им е платено за работата има и от шивашки фирми, който са наети да ушият дрехите. В резултат Комисията за защита на потребителите (КЗП) налага глоби на управляваната от майката на Мегз фирма. При проверките е установено, че дружеството използва подправени фактури за покупка на платове и сертификати за тяхното качество. Според запознати от КЗП подават сигнал за установените нарушения и до данъчните.

В резултат е извършена ревизия за периода 2012-2015 г. Данъчните изискват данни от куриерски фирми за доставените пратки. Така става ясно, че за няколко години майката на Каканашева продава дрехи за близо един милион лева.

Оказва се, че немалка част от продажбите въобще не са декларирани и върху тях е пропуснато да бъде начислен задължителният ДДС. Според заключенията на приходната агенция става дума за спестени данъци за над 40 хил. лв., става ясно от протоколите по делото. След като констатират нарушенията, данъчните инспектори снемат обяснения от майката на Мегз и издават ревизионен акт. Според документите по делото в Административен съд – Пловдив, първоначално заключенията на НАП не са оспорени. Впоследствие фирмата обжалва ревизионния акт и начина на събиране на дължимите данъци, а делата към днешна дата не са приключили. Проблеми с данъчните има и самата Миглена Каканашева-Мегз. От началото на миналата година нейната фирма "Доверие МК" е запорирана от НАП като обезпечение за бъдещи искове.

До момента в документите не е посочена точната сума, която държавата възнамерява да си търси от МЕГЗ. Заради факта, че запорът така и не е свален до ден днешен, експерти обясняват, че проверката не е приключила.

Проблеми с приходната администрация има и друга фирма, свързана с дизайнерката. Според документите "Новокер София" с бивше име "Мегз" дължи 134 144,76 лв. Дружеството е създадено от Каканашева и през годините също е ползвано, за да се пласират дрехите на дизайнерката. През юли 2017 г. Каканашева продава фирмата на софиянеца Стефан Славейски, който притежава и множество други фирми със задължения. Малко след това той сменя името, а дружеството се появява в списъка с длъжници на НАП.