Британия напусна ЕС, тържествата из острова не спират

Британия напусна ЕС. Тържествата по повод Брекзит не спират, а в Лондон, Бирмингам, Ливърпул, Манчестър и Дувър хиляди излязоха по улиците на града. Концерти и наздравици по повод края на една епоха се виждаха навсякъде, но това може да се окаже пирова победа и за двете страни. Президентът на Франция Еманюел Макрон призна, че Англия си отива без обвързване, но и без правата, които имаше. А опитът на Борис Джонсън да издейства веднага договор за свободна търговия между кралството и съюз се блъсна в истинска стена от негодувание. Но на фона на цялата еуфория от историческия акт, няколко въпроса остават без отговор. И най-вече — дали това няма да се окаже "пирова победа" за Лондон?

Разпадането на едно кралство

Излизането на Великобритания от ЕС може и да ощети общността с няколко милиарда, но в дългосрочен план остави сериозен белег. Президентът на Франция Еманюел Макрон призна, че ако съюзът не се промени, ще има и други подобни случаи, което ще доведе до пълно разпадане. Какви може да са последиците за Лондон обаче? На първо място — разделяне на общността. Херцогинята на Съсекс Меган Маркъл неволно направи първата крачка в тази посока. Разделението на кралското семейство и бягството на херцозите в Канада сякаш символично показа разпадането на цялото кралство. В Канада вече се чуха гласове за отделяне от Англия и независимост, за да не плащат канадците кралската охрана. Австралия също от години настоява за автономия. Досега и двете страни се ползваха с правото да пътуват свободно из Европа, благодарение на членството на Британия в общността. И се радваха на икономическите ползи от това членство. Сега това вече не е възможно, а с ограниченията за търговия с ЕС, ситуацията става още по-неблагоприятна. Шотландия също поиска отцепване от кралството, а Никола Стърджън подготвя референдум, с който страната да излезе от Англия и се върне в ЕС. Ако това се случи, ще има още един исторически момент. И той няма да бъде посрещнат с тържества в Лондон. [caption id="attachment_617621" align="aligncenter" width="300"]Брекзит вече е факт сн. Уикипедия Брекзит вече е факт сн. Уикипедия[/caption]

Другият проблем за Британия е правото на свободна търговия.

Никой не ги задължава да останат в общността, но и вече няма да могат да ползват правото на свободно движение и свободна търговия. В Брюксел могат да се окажат крайно неотстъпчиви по повод на икономическия въпрос, а той засяга остро и двете страни. Мигрантите от Изток. Ако някой си въобразява, че с напускането на ЕС Англия се е освободила от мигрантите, много се лъже. Точно обратното. Турция има договор с Брюксел да не пуска бежанци на територията на Европа, но няма никакво споразумение с Лондон по темата. Така че за Ердоган ще се окаже много удобно да заобиколи сделката, като натовари бежанците на кораби и ги пусне през Бяло или Средиземно море, да плават щастливи към Запада. И да потърсят своето щастие на територията на Англия, която роптаеше и срещу източноевропейците. А за съжаление те не са част от испанската армада от времето на първата кралица Елизабет.

ЕС с един по-малко

Като цяло Брекзит не носи много позитиви на Лондон. Правителството в момента вярва, че е свободно да играе по-голяма роля в световната политика и икономика, но истината е, че може да се превърне в пешка от страна на различни страни, които да използват ситуацията в свой интерес. Излизането на Британия от ЕС оставя общността с огромен пробив в бюджета, който ще се наложи да бъде компенсиран от всички останали страни. Това ще наложи и преразглеждане на исканията на някои други държави, относно правото им на членство в съюза. Турция от години се опитва да се домогне до ЕС, но без да се налага да се съобразява с правилата им. Случилото се с Британия отваря вратите на Анкара за членството. И Германия, и Франция са по-склонни да приемат нейните искания за членство. И да бъдат по-либерални към една нехристиянска страна, която иска да влезе в съюза и да търгува без граници. Свежи пари, огромен пазар, по-сигурна външна граница. Кой го интересува останалото. Франция заема лидерското място. След оттеглянето на Англия и пенсионирането на Ангела Меркел, Франция излиза начело на ЕС. Президентът на страната Еманюел Макрон ясно показа, че има и желанието и волята да превърне родината си във водеща сила. Париж вече се налага доста успешно на масата за преговорите. А без противодействието на Лондон, Франция е на път да се превърне в абсолютен хегемон. И то именно благодарение на Макрон.

Гласовете ви чувам

Отстъплението на Британия от ЕС дава възможност на по-малките страни също да засилят своята роля в Съвета на Европа. А и придобиват по-стратегическо значение. Приемането на Западните Балкани в ЕС, както и на други по-малки държави в общността ще укрепи позициите на съюза. Но също така ще изисква по-голяма гъвкавост и умение за лавиране в сложни ситуации, за да не се стига отново до кризата с Англия, която се случи днес. За ЕС напускането на Англия има главно икономическа щета. От друга страна Франция и Германия ще могат да провеждат своята политика в общността с по-малко спънки. Загубата на Лондон е нож с две остриета — по-малко пари и по-малко жива сила в случай на война, но в чисто стратегически план раздялата може да се окаже по-печеливша за ЕС, а не за Англия.