Испания продава цели села, за да ги засели

Гласувайте за статията

Испания продава цели села, за да ги насели

Напусни града и си купи село! Това е новото мото на кампания на агенция за имоти в Испания, която се бори с демографската криза. Областта Галисия е силно засегната от обезлюдяването. И затова в опит да „оживят“ хилядите празни села, местна жителка стартира специфичен бизнес.

По данни на испанския национален център за статистика INE в Галисия има 3.562 села. Всички те са изоставени, а което е още по-лошо техният брой се увеличава с един всеки изминал ден.

Поради тази причина Роси Костоя и нейният съпруг, британецът Марк Аткинсън основали фирма, чиято цел е да помогне за решаването на този проблем. Те продават цели села в опит да върнат жителите на Галисия обратно.

Костоя е ветеринар по професия, но след 2005 година създава агенцията. Вдъхновява я е именно празнотата на провинцията, както и красотата на Галисия. Интернет в момента е нейният начин да търгува най-успешно. Купувачите сами се регистрират, като предимно това са британци или американци, но има и испанци, които искат да се преместят на село.

„Най-трудната част от всичко правната страна, т.е. документите“, казва Роси. „Но това не е единственото нещо, на което отделяме голямо внимание. За нас е много важно да изберем истински собственик. Продаваме част от своята страна, част от историята си „- казва тя.

„Селата, които предлагаме за продажба имат различни цени в зависимост от своите характеристики. Някои продаваме под 50 000 евро, а някои и за над два милиона евро. Това зависи от местоположението, където се намира имотът, дали е в руини … „- обяснява тя пред Би Би Си.

Наскоро продали едно село с три къщи, огромни терени и плажа в близост до крайбрежния град Вивеиро за 300 000 евро. Новата собственичка, Серена Евънс ще живее там със съпруга си и двете си дъщери- И всички са много доволни от покупката.

Другите села все още чакат своите собственици.

Испания продава цели села, за да ги засели сн. Pixabay

Испания продава цели села, за да ги засели сн. Pixabay

„Някога имахме по 30-40 съседи. Тъжно е да гледам как изглеждат селата днес“ , казва Бенита от О Пенсо, едно от селата, което в момента е в продажба. А ние си пожелаваме в България никога да не се стигне до там.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар