Сестрата на Ане Франк с нови разкрития за Холокоста

Гласувайте за статията

Сестрата на Ане Франк с нови разкрития за Холокоста

75 години след Холокоста сестрата на Ане Франк — Ева Шлос проговори. Тя разказа за своите спомени от преживяното там, както и за някои събития, които са се случили след това.

По думите й, разпространените снимки на руски военни, които освобождават затворници от Аушвиц, не са достоверни. Според нея кадрите са правени в други лагери, тъй като по време на освобождението, жертвите в концентрационния лагер не са били снимани.

„Нямаше руски войници с фотоапарати. Нямахме такива военни униформи, условията бяха ужасяващи там. Когато споделих наблюденията си с руския посланик, той ми отговори „Да, снимките не са от освобождаването на Аушвиц. Направени са след това, нашите войници не носеха апарати, когато ви освобождаваха“.

Сестрата на Ане Франк доживява освобождение от лагерите на смъртта, осем години след нея. Ева Шлос е доведена сестра на Ане, тъй като майка й Фритци се омъжва за бащата на малката писателка доста по-късно. В лагерите семейството прекарва осем месеца. Ева споделя потресаващи неща за преживяното там.

„Лагерите се разполагаха на огромни площи. Имаше десетки хиляди души, които живееха в нечовешки условия. Без храна или дрехи. Спях на едно място с още осем души, имаше болести, въшки, нямаше санитарни възли, нито питейна вода. Работехме при нечовешки условия — в огромни снегове и в горещи дни.

По думите й понякога й се налагало да „прекарва половината нощ в непосредствена близост до мъртво тяло“.

Подобно на родителите на Ане, Ева и близките й са намерени в Амстердам и арестувани от нацистите. Ева и майка й оцеляват в лагерите на смъртта, обаче баща й и брат й не оцеляват. След войната майка й се омъжва за Ото Франк и така Ева става посмъртно доведена сестра на Ане Франк.

Сестрата на Ане Франк с нови спомени от Аушвиц сн. Инстаграм

Сестрата на Ане Франк с нови спомени от Аушвиц сн. Инстаграм

Над 1,1 милиона души умират в Аушвиц. Сред тях 960 000 евреи, 74 000 поляци, 21 000 роми, 15 000 съветски военнопленници и 15 000 други европейски граждани.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар