Топ климатологът проф. Георги Рачев: Задава се аномалия във времето

Гласувайте за статията

Януари се очертава като най-сухия през последните години

Топ климатологът проф. Георги Рачев съобщи, че се задава аномалия във времето.

Той посочи, че след като във високите части на планините още вчера температурите рязко се понижиха, това е довело до разрушаването на термичната инверсия. Проф. Георги Рачев уточнява, че именно тя е била главният виновник за образуването на много гъсти мъгли с голяма продължителност.

проф. Георги Рачев

Януари се очертава като най-сухия през последните години

Днес и утре подобрението на въздуха ще продължи. „По-чист въздух ще дишаме в края на уикенда“, категоричен е специалистът. Очакванията са през новата седмица да има повече вятър, който ще прогони гъстите мъгли, стана ясно от думите на климатологът проф. Георги Рачев пред „Телеграф“.

В неделя температурите ще се понижат, но пак ще останат малко по-високи от типичните за тази част на годината. В София максималната температура ще се колебае между 0 и 1 градуса, а минималните ще бъдат от порядъка на минус 3 и минус 5 градуса. Това се отнася за високите котловинни полета на Западна България.

В останалата част от страна минималните температури ще бъдат около и малко под 0 градуса, а максималните – с няколко градуса над нулата. Такова ще се запази времето до вторник, когато ще започне много бавно затопляне. Температурите ще се повишат с 1, а в сряда евентуално с 2 градуса и пак ще остане малко по-топло от нормалното до следващата неделя.

В близките 10 дни до края на месеца не се очакват съществени валежи. В най-екстремния вариант дори не се очакват никакви валежи, прогнозира проф. Георги Рачев.

„Има много голяма вероятност, ако тази прогноза се осъществи, в половин България да отчетем януари месец с нулев валеж. По високите части на планината са изпълнени 30-40% от валежната норма. Напълно е възможно да отбележим януари като най-сухия през последните години. В София до момента валежите са от 2 литра на квадратен метър, което представлява 7% от наличната норма. Същевременно този януари е с от 1 до 2,5 градуса над нормата“, заключава климатологът, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар