Оймякон минава за едно от най-студените места на Земята

Мнозина твърдят, че Оймякон е най-студеното населено място на Земята. Става дума за село, което се намира в източната част на Сибир. И да — тук температурата определено е по-ниска и от тази на Северния полюс. Или поне така изглежда отстрани. Ако не сте виждали как дърво и камък могат наистина да се спукат от студ, достатъчно е да посетите това място в Русия. Тук държат рекорд по студено време. Най-ниската температура е била измерена през февруари 1933 година и е била минус 71,2 градуса под нулата. Това е и числото, което може да видите на част от многобройните сувенири на Оймякон. Въпреки че никога не е била измерена след това толкова ниска температура, зимите тук са доста мразовити. Така че е нормално през януари температурата да бъде —50 градуса по Целзий. А на —15 градуса да се чувстват, все едно е дошъл летния сезон, пише tocka.com.mk. Някога Оймякон е бил място, където животновъдите спирали, за да напоят елените си. Причината се корени в това, че наблизо има горещ извор, който никога не замръзва. Днес обаче селото е дом на 500 жители. И колкото и да е суров живота, през зимните месеци тук е два пъти по-трудно за всички. Но, колкото и да е невероятно, населението се адаптира към екстремните условия, а в последните години се появяват и нови авантюристи, желаещи да живеят тук. [caption id="attachment_616084" align="aligncenter" width="300"]Оймякон държи рекорд за най-студено място на планетата сн. Инстаграм Оймякон държи рекорд за най-студено място на планетата сн. Инстаграм[/caption] Земята е трайно заледена през цялата година и почти нищо не може да бъде отгледано в почвата. Затова жителите основно се хранят с риба, елени и конско месо, както и с млечни продукти. Също така, събират диви плодове в горите, които смесват със замразено мляко, за да получат местен специалитет, който прилича на сладолед — кйорчек.

На полюса на студа

Ако дойдете в Оймякон няма ви е достатъчен само един чифт ръкавици или един палто — населението се облича наистина дебело тук. Не е изненадващ и факта, че не могат да се запалят автомобилните двигатели, нито това, че самолетите не могат да излетят. През суровата зима, жителите излизат от домовете си само когато трябва.

Чистият въздух и чистата храна, без промишлена преработка допринасят за здравето на оймяконците, които имат доста дълга продължителност на живота. А със студа са свикнали дори и кучетата. Вярва се, че местното сибирско хъски може да спи на открито, дори при температури от —50 градуса по Целзий.