Замърсяването води до депресия: Учените със зловеща прогноза

Гласувайте за статията

Учените със зловеща прогноза, замърсяването води до депресия

Учените направиха зловещо откритие. Замърсените среди, в които има мръсен въздух, се наблюдава повишена степен на случаите на депресия и самоубийство.

Има предположения, че излагането на смог причинява случаи на депресия, се казва още в изследване, направено от „Гардиън“.

Според резултатите от проучването, замърсяванията, причинени от изгарянето на изкопаеми горива в превозните средства, водят до сериозни увреждания за здравето. Тестовете засягат още домакинствата и индустрията.

Изследователите посочват, че новите доказателства увеличават призивите за борба срещу това, което СЗО нарича „тихият убиец“ и „извънредна ситуация за здравето заради мръсния въздух.

„Установихме, че замърсяването на въздуха може да доведе до значителни щети върху нашето психично здраве. Поради това спешно трябва да го направим по-чист“, каза още Изабел Брайтуайт от университетския колеж в Лондон, която води изследването.

„Знаем, че най-малките частици от мръсния въздух могат да стигнат до мозъка и кръвообращението и през носа. А замърсеният въздух води до повишен риск от менингит, увреждане на нервните клетки и повишено отделяне на хормона на стреса, които водят до влошаване на менталното здраве“, заключава Брайтуайт.

Едно изследване, публикувано в списание „Environmental Health Perspectives“, разкрива още по-сериозни резултати. На база строги критерии за подбор и обединявайки данни от 16 страни, публикувани до 2017 година, открива статистическа връзка между токсичния въздух и повишения брой депресии и самоубийства.

Това е потвърдено и от скорошно проучване, което свързва замърсяването на въздуха с изключително повишения брой психичния заболявания. Същото доказва, че заради токсичния въздух отново хората с нестабилна психика страдат от по-висока смъртност. Освен това води до повишен риск от развитие на депресията при тийнейджърите.

Учените със зловеща прогноза - мръсният въздух води до депресия и самоубийства сн. Pxhere

Учените със зловеща прогноза – мръсният въздух води до депресия и самоубийства сн. Pxhere

Ако се предприемат мерки дори и само в границите на ЕС, резултатите ще са забележителни. “ С това биха се предотвратили поне 15 на сто от случаите на депресия, ако приемем съществуването на причинно-следствена връзка. Това би оказало голямо влияние, тъй като депресията е все по-често заболяване и случаите на самоубийство все повече се увеличават“, казва още Брайтуайт.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар