България поиска от Америка медальон на хан Омуртаг

Гласувайте за статията
Златният медальон на хан Омуртаг се предлага на търг в Ню Йорк

Българското министерство на културата е изпратило абсурдно искане до Америка тамошните федерални власти да изземат златен медальон на хан Омуртаг, който се продава на търг в Ню Йорк и да го върнат у нас, тъй като представлява културно-историческа ценност, навярно контрабандно изнесена зад граница – пише в. „Уикенд“.

Депешата, под която стои подписът на културния министър Боил Банов, е предизвикала иронични усмивки зад Океана и даже не е била удостоена с обратен отговор – отбелязва изданието.
Все пак американските власти са потърсили контакт с Аукционната къща, откъдето са ги уверили, че са спазили задължителното условие за аукциони в САЩ всички предлагани на търг предмети да са с ясен произход.

Златният медальон на хан Омуртаг е открит от популярния български нумизмат Димитър Станков. От години той живее във Виена и издирва и сертифицира исторически ценности от частни колекционери за престижни аукционни къщи. Именно Станков е открил и втория известен в света медальон на хан Омуртаг. Нумизматът отказва да разкрие обстоятелствата, при които е намерил ценната историческа находка. Собственикът не пожелал да му я продаде и я изкарал на търг. Сега тя вече е обект за продан в Ню Йорк.

Медальонът на Омуртаг едва ли ще се върне в родината

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар