8 коледни традиции, които имат страховита история

Страховити истории се крият зад част от любимите ни коледни традиции. Коледа е синоним на щастие и радост, онова време от годината, когато хората са мили и прекарват време с любимите си хора, показвайки обичта си. Когато хората мислят за Коледа, те мислят за украса, подаръци, празнични вкусотии и веселие. Но традициите, които познаваме и обичаме, не винаги са били толкова весели, колкото днес. Вижте какви страховити истории се крият всъщност зад някои от най-обичаните и мили коледни традиции. Когато Коледа започва да се отбелязва, е по времето на римското управление, а хората, изповядващи други религии, са били преследвани. Приблизително по времето на Коледа римляните отбелязвали празника на Сатурния, който чествал римския бог Сатурн, а светият венец е бил традиционен подарък по време на фестивала. За да сигнализират на други християни, че домът им празнува Коледа, християните закачали тези венци на врата и в къщите си, за да не бъдат преследвани.

Коледна вечеря

Традиционната коледна вечеря се концентрира около месно ястие, което се приготвя, както обикновено, само от месото, без главата. Въпреки това около 1500 година в Англия вечерята не само е имала глава, а е била самата глава. Празненствата на по-високопоставените в страна включвали главата на глиган като основно ястие, пише edna.bg. И ако си мислите, че може да стане по-странно - главата на глигана е била сервирана със свещи в устата, за да изглежда сякаш издиша огън. Орнаментите, с които украсяваме коледните елхи, се предлагат във всякакви форми и дизайни. Първоначално орнаментите всъщност са били сфери, направени от  стъкло и са били наричани "вещерски топки". Топките на вещиците се окачвали по прозорците на къщите с ярки цветове, които ще привличат и след това уловят вещиците и тъмните духове. Няма сведения защо тези топки са били поставяни и на дървета. Но се твърди, че идеята е била да се прогонят лошите духове на светлия празник. Коледното песнопение, както го познаваме сега, е хор на певци, носещи коледно веселие. Пеенето в миналото е било поредица от щастливи песни, но тяхното намерение не е било да разпространява само коледно настроение, а да изплаши призраците. Дядо Коледа посещава послушните деца, но кой посещава палавите? В Германия тези деца не се забравят на Коледа. Те получават посещение от Крампус - полу-демон, полу-коза, който ги отвлича и изяжда. Други европейски страни също имат подобни превантивни мерки за целогодишно непослушание. Имелът, окачен над вратата, за да получите целувка под него, всъщност означава буквално "*ко на клечка", което пък е точно описание на чувството, когато стоите само под него.

Джинджифилова къщички

Традицията на джинджифиловата къщичка започва приблизително по същото време, когато Братя Грим публикуват "Хензел и Гретел". Така че тези сладки къщички с алени алеи не принадлежат на приятно семейство от джинджифил - технически те принадлежат на вещица, която яде деца. [caption id="attachment_614289" align="aligncenter" width="300"]Зад част от любимите ни коледни традиции се крият страховити истории сн. pixabay.com Зад част от любимите ни коледни традиции се крият страховити истории сн. pixabay.com[/caption] Идеята, че дядо Коледа следва всеки ход на всички деца по света, е смущаваща сама по себе си. Не е необходим друг контекст.